

Toimitus suosittelee
Viikon 49/2014 luetuin
Joulukuu 2014 luetuin
Copy-paste-kansallisidentiteetti?
Ruotsalaiselle huippudesignerille annettiin tehtäväksi suunnitella suomalaisille uusi kansallisidentiteetti. Lopputulos muistuttaa hämmästyttävällä tavalla perussuomalaisten puoluekokouksen teemagrafiikkaa.
NÄKÖKULMA | Kun suomalaiset kuulivat syyskuussa, että Suomen uutta kansallisidentiteettiä aletaan puuhata ruotsalaisin voimin, monet joko huokaisivat syvään tai löivät kätensä otsaan – taasko pitää olla hännystelemässä läntistä isoveljeä? Eikö Suomi muka itse pysty edes omaa visuaalista identiteettiään luomaan?
Hankkeen puuhaporukka, luova toimisto Bob the Robot ei purnausta kuitenkaan jaksanut kuunnella, vaan istutti suunnittelupöytään Henrik Nygrenin. Hän on ”yksi naapurimaan vaikutusvaltaisimmista ja palkituimmista designereistä”, ainakin mainospuheiden mukaan. Ehkä oikeastikin, ken tietää.
Puuhamiehet evästivät Nygreniä välttämään Suomen lippua tai leijonaa tai muita vastaavia, koska äärioikeisto oli kuulemma ”kaapannut vanhat hyvät symbolit ja tehnyt kansallisylpeyden osoittamisen vaikeaksi.”
”Haaste oli pelottava, mutta otin sen tietenkin vastaan”, Nygren kuvaili tulevaa luomistyötään ja vetäytyi sitten suunnittelukammioonsa. Kului laskematon määrä minuutteja, tunteja, päiviäkin.
Lopulta valkea savu nousi kammion tornista, ja suuri suunnittelija laskeutui hurraavien ja iloissa piehtaroivien kuolevaisten joukkoon. Tuomisinaan hänellä oli tarkoin valikoitu joukko mustavalkokuvia, joihin oli sijoiteltu mitä hienoimpia graafisia elementtejä – sinisiä palkkeja. Maisemiakin niissä oli. Ja koivuja. Niin hienoja olivat ne palkit ja maisemat ja koivut, ettei moista ollut köyhässä ja kurjassa Suomessa vielä koskaan nähty.
Uusi kansallisidentiteettimme, olkaatten hyvät!
Mustavalkokuvia, palkkeja ja uusia kansallisuustuntemuksia oli juhlittava asianmukaisesti. Nyt ei ollut pihistelyn aika.
Uusi identiteetti lanseeratiin Euroopan suurimman luovuuden festivaalin Eurobestin tilaisuudessa Finlandia-talolla. Lanseeraus oli tietenkin festivaalin päätapahtuma, eihän sitä nyt joka päivä uusia kansallisidentiteettejä synny.
Uutta identiteettiä esimerkitettiin rohkeasti suomalaisten hetkien ja ikonisten brändien kautta. Identiteettiä tulkitsi muun muassa koppalakkitekstiileistään tunnettu Finlayson, joka toi lavalle jättiläislakanan, jossa ”yhdistyy Tom of Finlandin ja Suomen uusi kansallisidentiteetti”.
Niin homoa. Niin ihanaa.
Kaiken sen uudenlaisen kansallisen riemun keskellä on kuitenkin pakko kysyä: mitä mahtaa naapurimaan palkittu designer Henrik Nygren pohtia, kun hän tajuaa, että hänen identiteettiluomuksensa on aivan samanlainen kuin perussuomalaisten puoluekokouksen teemagrafiikka?
En malta olla tekemättä kaksi marjaa –kiepausta:
Taustan valokuva on identtinen. Perussuomalaisten sininen palkki ei ole täsmälleen oikealla kohdalla, mutta alemmassa kuvassa osutaan jo melko lähelle. Bonuksena kuvassa näkyy vastavalitun puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon tuuletus.
Kuvan taustalla näkyvän perussuomalaisten teemagrafiikan suunnitteli joensuulainen Mainostoimisto Fabrik.
En tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, kun Ruotsista tilattu huippusuunnittelija nykertää pitkään ja hartaasti uutta Suomi-identiteettiä, koska väärät tahot ovat kaapanneet vanhat symbolit. Lopputuloksena syntyy materiaalia, jota edistykselliset voimat ihastelevat skumppalasien kilistysten säestämänä Euroopan suurimmassa luovuushäppeningissä tajuamatta, että ihan samat koivut ja palkit löytyivät perussuomalaisten puoluekokouksesta.
Mitä tästä opimme?
Ehkä sen, että jos kaivataan kansakunnalle uutta identiteettiä, ei sitä ole aina välttämättä viisasta lähteä etsimään kaukaa merten takaa nimekkäiltä designereilta. Joskus saattaa riittää, että tarttuu puhelimeen ja soittaa joensuulaiselle mainostoimistoalan pienyrittäjälle. Hänellä kun saattaa olla selkäytimessään melko vankka ajatus siitä, mistä suomalainen kansallistunne on tehty.
LISÄYS klo 13:19. Kuten tarkkasilmäinen lukija havaitsi, Kaksi marjaa -kuvassa on käytetty täsmälleen samaa valokuvaa. Asia paljastuu lähimmän koivupuun alaosaa tarkastellessa.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Taloustieteen emeritusprofessori: Työn verotusta kannattaa keventää myös ylimmissä tuloluokissa – ”Yhteiskunnalle käy kalliiksi pitää kaikkein tuottavimpia ihmisiä vajaakäytöllä”
Heikkojen työn kannustimien vuoksi moni asiantuntijatyössä työskentelevä valitsee tällä hetkellä ylitöiden tekemisen sijaan mieluummin vapaa-ajan. Marginaalivero, eli lisätuloista perittävä vero onkin nykyisellään merkittävä kannustinloukku. - On varmasti syytä pohtia, onko edes valtion etu pitää ylikireää verotusta, jos sen seurauksena ei haluta tehdä pitkiä päiviä, taloustieteen emeritusprofessori Matti Virén sanoo.
Uusimmat

Kasvuriihen tiedotustilaisuus – suora lähetys

Tutkimus: Veroprogression alentaminen kannattaa
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää