Klassisen Lumikki-sadun 2020-luvun Disney-uudelleenversioinnin lässähtäminen oli selvää jo elokuvan ensi-iltaviikonloppuna maaliskuussa, jolloin tuotot jäivät avausviikonloppuna noin 44,3 miljoonaan dollariin Yhdysvalloissa ja 87,3 miljoonaan dollariin globaalisti.
Summat voivat kuulostaa suurilta, mutta Disney-mittaristolla tämä on merkittävä alisuoriutuminen. Disney-elokuvien lähihistoriassa vain vuoden 1996 elokuva 101 Dalmatialaista on avannut Yhdysvalloissa Lumikkia huonommin. Inflaatiokorjattuna vuoden 2025 rahaan tuotot ovat kuitenkin tuplasti isommat. Jopa Tim Burtonin ohjaama Dumbo tienasi ensi-iltaviikonloppunaan Lumikkia enemmän vuonna 2019 (46 miljoonaa).
Kirjoitus oli seinällä jo tuotantovaiheessa
Lumikin budjetti on mediatietojen mukaan liki 250 miljoonaa dollaria, minkä päälle tulevat vielä markkinointikulut, joten Lumikin pitäisi kerätä todella suuria katsojamääriä, että elokuva pääsisi edes omilleen. Nyt näin ei näytä käyneen.
Kirjoitus oli seinällä jo tuotantovaiheessa. Marc Webbin ohjaama elokuva kohtasi vastustusta niin näyttelijävalintojensa, poliittisten teemojensa kuin lyhytkasvuisia hahmoja koskevan kritiikin vuoksi.
Perinteisessä Lumikki-sadussa Lumikki seikkailee seitsemän kääpiön seurassa, mutta uudessa Disney-versiossa kääpiöt on tehty tietokonegrafiikalla ja elokuvan teeman mukaan ne eivät ole kääpiöitä, vaan eri pituuksia, sukupuolia ja etnisyyksiä edustavia ”maagisia olentoja”. Ratkaisun on helppo nähdä olevan woke-ideologian vaatimuksien mukainen.
Elokuvan tekijöiden epäillään muuttaneen kääpiöhahmojaan, kun vuonna 2022 lyhytkasvuinen näyttelijä Peter Dinklage kritisoi tulevan elokuvan sisältöä taantumukselliseksi WTF-podcastissa.
2020-luvun Lumikki pärjäilee ilman prinssiä
Lumikki-pääosaa esittää latinotaustainen Rachel Zegler, mikä myös on ihmetyttänyt elokuvayleisöä, koska alkuperäinen Lumikki-satu kertoo prinsessasta, jonka iho on lumenvalkea.
Alkuperäisessä Lumikki-sadussa Lumikki päätyy yhteen prinssin kanssa. Kukaan tuskin yllättyy, että tämäkään perinteinen tarinalinja ei ole kelvannut uuteen woke-elokuvaan. Pääosan esittäjän Zeglerin mukaan tällä kertaa Lumikki ei tule miehen pelastamaksi eikä unelmoi oikeasta rakkaudesta.
Lisäksi Zegler on kommentoinut alkuperäistä Lumikki ja seitsemän kääpiötä -elokuvaa kutsumalla sitä kummalliseksi, koska Lumikki on ihastunut ”mieheen, joka käytännössä vainoaa häntä”. Zegler on myös elokuvan markkinoinnin yhteydessä esittänyt Palestiinaa tukevia kommentteja.
Kriitikotkin nihkeilevät
Paitsi elokuvayleisö, myös kriitikot suhtautuvat uuteen Lumikkiin nihkeästi. Brittilehti Guardianin mukaan elokuva on ”varpaita kihartavan kamala”, jota katsoessa katsoja toivoo vain pääsevänsä eroon kurjuudestaan.
Ilta-Sanomien mukaan uusi Lumikki on ”tasapaksu prinsessahöttö, joka jättää katsojalle lähinnä hämmentyneen olon”.
Jo Lumikki-elokuvan ensi-ilta Los Angelesissa oli vaisu tilaisuus, jossa toimittajia ei edes päästetty haastattelemaan näyttelijöitä punaiselle matolle. Käytännön taustalla arvellaan olleen etenkin pääosan esittäjä Zeglerin valmius käyttää mediaslotti Palestiina-aktivismiin.
Cancelointikin hiipui woken mukana
Miksi asiat sitten ovat menneet siten kuin ne menivät, ja miksi yleisö ei ole ottanut uutta Lumikki-elokuvaa vastaan sillä tavalla kuin oli etukäteen odotettu?
Yksinkertaisin ja selkein vastaus näyttää olevan, että Lumikki on woke-aikakaudella kuvattu woke-elokuva, jonka ensi-ilta sattui ajoittumaan woken jälkeiseen aikaan. Epäonnistumista siis selittää ajan hengen vaihtuminen toisenlaiseksi kuin se vielä elokuvaa kuvattaessa oli.
Ei ole helppoa pistemäisesti osoittaa tarkkaa hetkeä sille, jolloin woke-aikakausi saapui päätökseensä. Laajasti jaetun näkemyksen mukaan tämä hetki kuitenkin oli 5. marraskuuta viime vuonna, eli päivänä, jolloin Donald Trump valittiin toisen kerran Yhdysvaltojen presidentiksi.
Mistä sitten tiedämme woken olevan ohi? Yksi todiste voisi olla se, että ihmisten ulossulkeminen, cancelointi, mielipiteiden vuoksi on menettänyt tehonsa. Yleisradion entinen johtaja, entinen kansanedustaja Mikael Jungner kommentoi omaa havaintoaan X:ssä.