Urpilaisen – Kataisen hallitus vihertää vahvasti, sillä se on kierrätettävä. Tähän mennessä ministereistä ovat vaihtuneet tai ehkä vaihtumassa Katainen, Urpilainen, Räsänen, Wallin, Arhinmäki, Guzenina-Richardson, Häkämies, Gustafsson, Kyllönen, Stubb, Virkkunen.. Siis kaikkiaan 11 ministeriä, yli puolet alkuperäisestä kokoonpanosta! Tämä on aivan poikkeuksellista Suomen hallitusten historiassa.

Mistä tämä kaikki kertoo? Ainakin siitä, ja erityisesti siitä, että hallitus on epäonnistunut poikkeuksellisen pahoin. Itse kukin on lähtenyt uppoavasta laivasta hyvän sään aikana.

Mihin tämä on johtanut? Ainakin siihen, että viimeinen vuosi tällä vaalikaudella on hallituksen työskentelyssä vain juoksevien asioiden hoitamista. Samalla valmistaudutaan vaaleihin ja yritetään paikkailla edellisten kolmen vuoden virheitä.

Hallituspuolueiden ykköstavoitteena tulee siis olemaan valmistautuminen tuleviin ek-vaaleihin. Rinteen pitää osoittaa, että hän on edeltäjäänsä parempi demari. Myös kokoomuksen tulevalla puheenjohtajalla on kova näytön paikka. Siksi hallituksen lopputaival on näyttävää köydenvetoa, poliittista teatteria pahimmillaan.

Demareiden osalta tulevat eduskuntavaalit päättyvät enintään lievään torjuntavoittoon nykyisiin galluplukuihin verrattuna. Puolue on vuoden kuluttua edelleen hajalla, jopa nykyistä enemmän. Näistä syistä Antti Rinne johdattaa toverit oppositioon ja Forssaan miettimään puolueelle uutta roolia.

Vaalien jälkeen maan tilanne on niin hankalassa jamassa, että pelkät puheet eivät riitä. Tarvitaan ihan oikeasti tekoja. Näin päädytään lopulta siiihen, että vaalien jälkeen tähän maahan perustetaan kolmen suuren puolueen hallitus.

Reijo Tossavainen
kansanedustaja (ps.)