Perussuomalainen kansanedustaja veti ensimmäistä kertaa Pohjoismaiden Neuvoston kokousta sen neljänkymmenen vuoden historian aikana. Kunnian sai perussuomalaisten ja Tanskan kansanpuolueen muodostaman ryhmän – Vapaan Pohjolan – edustaja Juho Eerola.

Torstaina eduskuntatalossa päättyneessä neuvoston 64. istunnossa äänestettiin harvakseen. Olennaisinta oli Vapaan Pohjola -ryhmän mielestä kansallisten lainsäätäjien ja kulttuurien kunnioitus.

Suuressa salissa olivat vastakkain muun muassa esitykset promillerajan laskemisesta. Salissa ehdotettiin, että promillerajaa lasketaan kaikissa Pohjoismaissa 0,2:een. Vapaa Pohjola esitti rajojen pitämistä ennallaan (Suomessa 0,5). Ryhmä ei usko promillerajan laskemisen onnistuvan ainakaan Suomessa tai Tanskassa.

Kuusihenkinen Vapaa Pohjola sai äänestyksessä kuitenkin vain vienoa tukea muista ryhmistä: äänestys päättyi lukuihin 0,2 promillea 43 ääntä ja 0,5 promillea 9 ääntä.

Vaikka kaikesta ei oltukaan yhtä mieltä, päättyi pohjoismaisten ministereiden ja parlamentaarikkojen kokous lujaan uskoon siitä, että pohjoismainen yhteisö on vahvempaa kuin koskaan.

Teksti: Seppo Huhta