Euroopan keskuspankki EKP laski kaikkia korkotasojaan, huutokauppaa europankeille uutta halpaa lainarahaa neljäksi vuodeksi, lopettaa aiemman velkakirjaostojensa ”steriloinnin” sekä valmistelee vakuudellisia arvopaperilainapakettien ostamista. Toimenpidelista on mittava, ja se sisälsi oikeastaan kaikki ne kohdat, joita ekonomistit arvelivat voivan olevan tulossa. Valtiolainojen ostot jäivät pois, mutta harva niitä odottikaan.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi kertoi tiedotustilaisuudessa, että korkotason pohja on osapuilleen saavutettu, mutta siihen voi tulla myöhemmin vielä pieniä teknisiä korjauksia. Ohjauskorko laski 0,15 prosenttiin, EKP:n talletuskorko laskettiin negatiiviseksi -0,1 prosenttiin ja maksuvalmiuden turvaavan luoton korko pudotettiin 0,4 prosenttiin.

Saksan vaatimasta valtiolainaohjelman steriloinnista luovuttiin tilapäisesti. Tällä aiotaan lisätä likvidin määrää. Valtiolainojen ostot ovat kuitenkin olleet melko vaatimattomia, joten siltä osin vaikutus jäänee pieneksi. Lisäksi vakuudellisten arvopaperipakettien osto-ohjelma on vasta työn alla. Ekonomistien arvioiden mukaan tällaisia sopivia paketteja ei saada suuria määriä tehdyksi. Niiden markkinat kuihtuivat Yhdysvaltain asuntoluottokriisin yhteydessä, jossa samantapaisia lainapaketteja myytiin räikeän yliarvostettuun hintaan.

Sen sijaan uusi luottokierros pitkäaikaisten lainojen osalta toiminee parhaiten. Financial Timesin Alphaville-blogissa arvellaan, että tämä voi olla suurikin asia. Pankit saavat jopa neljän vuoden mittaisia luottoja 0,25 prosentin korolla. Ehtona on, että 7 prosenttia luotosta kohdennetaan eurooppalaisten ei-rahoitusalan yritysten luotottamiseen. Alphaville kuitenkin ennakoi, että jos pankeilla on ongelmia jo tuottamattomien luottojen kanssa niin haluavatko ne ottaa riskiä saada lisää huonoja luottoja taseisiinsa. Mutta mikäli taseet kestävät, niin uusi TLTRO (Targeted Long-Term Refinancing Operation) voi olla menestys.

Markkinoilla euro heikkeni rajusti Yhdysvaltain dollaria vasten tiedotustilaisuuden alussa, mutta nousi takaisin aiemmalle tasolleen oikeastaan yhtä nopeasti.

Henri Myllyniemi

Tagit