Euroopan keskuspankin EKP:n aloittamat valtiolainaostot eivät välttämättä olekaan yksinomaan hyvä asia. Ostoja ei kohdenneta valtiolainoihin, joiden jälkimarkkinakorko on alle EKP:n talletuskoron -0,2 prosenttia. Euromaiden lyhyet valtiolainakorot ovat lähestyneet näitä lukemia, ja EKP voi joutua siksi ostamaan yhä pidempiaikaisia velkakirjoja. Mikäli taas korot kääntyisivät nousuun, tulisi EKP ostaneeksi valtiolainoja nyt ennätyskorkeaan hintaan juuri ennen hinnanlaskuja.

Valtiolainaostot ovat kuitenkin hyödyttäneet Eurooppaan sijoittaneita tahoja. Euroopan osakerahastoihin varoja on siirtynyt tänä vuonna jo yli 35 miljardin dollarin edestä.

– Keskuspankin likviditeettipurskeet valtiolainojen ostoilla kohottavat arvopaperimarkkinoita ja sijoittajat ovat lähteneet mukaan tähän trendiin. Valtiolainojen osto-ohjelma poistaa sijoittajien riskiä tuntuvasti, tutkimuslaitos Markitin varatoimitusjohtaja Simon Colvin kertoo.

Ennätyksiä rikotaan toistuvasti

Arvopapereiden uusia ennätyksiä rikotaan harva se päivä. Samalla euro on heikentynyt viime kesästä Yhdysvaltojen dollaria vastaan noin neljänneksellä.

Euron raju heikkeneminen onkin herättänyt huolia euroalueen inflaation nousemisesta tulevina vuosina jo liiankin kanssa. EKP:n oman laskelman mukaan euroalueen inflaatio voisi kohota yli kahden prosentin vuonna 2017, jos euron alamäki tavoittaa tuolloin 1,04 dollarin tason. Tämä raja oli hiuskarvan varassa jo viime viikon lopulla.

Euro on kuitenkin vahvistunut maanantaina. Yhdysvaltojen tilastotieto kertoi teollisuustuotannon kasvaneen vain 0,1 prosenttia helmikuussa. Yhdysvaltain keskuspankki tiedottaa rahapolitiikan suuntauksistaan keskiviikkona.

Muodostaako arvopaperien
ostohuuma uuden kuplan?

Kaikki eivät ole kuitenkaan tyytyväisiä nyt nähtyyn arvopaperien ripeään kallistumiseen. Se herättää myös huolia mahdollisesta uudesta kuplasta.

Kreikan valtiovarainministeri Gianis Varoufakis huomauttaa lisäksi, etteivät nähdyt valtiolainojen arvonnousut ole synnyttäneet euromaihin investointeja. Reaalitalous ei hyödy arvopaperimarkkinoiden vetovoimasta.

Varoufakisin mielestä nyt nähty arvopaperien kallistuminen ei ole kuitenkaan kestävällä pohjalla. Mikäli hän on oikeassa, EKP on pumppaamassa arvopapereihin uutta hintakuplaa.

Henri Myllyniemi

Tagit