
EKP:n valtiolainaostojen laillisuuskysymykset vielä epäselviä
Euroopan keskuspankin on arvioitu aloittavan euromaiden valtiolainaostot alkuvuoden aikana vauhdittaakseen hintojen nousua euroalueella. Haluttua hintojen nousua kutsutaan tavallisemmin ”hintavakaudeksi”. EKP:n tavoite on puolittaa rahan arvo noin 40 vuoden välein. Tämä tarkoittaa lähellä 2 prosentin vuotuista inflaatiota.
EKP on ilmoittanut tavoitteekseen kasvattaa tasettaan vuoden 2012 alkupuolen lukemiin. Tämä tarkoittaisi lähemmäs tuhannen miljardin euron taseenpaisutusta.
OMT esiteltiin täyden paniikin hetkellä
EKP:n pääjohtaja Mario Draghi piti kuuluisaksi tulleen puheensa Lontoossa heinäkuussa 2012. Hän kertoi tuolloin tekevänsä kaikkensa – mandaattiensa rajoissa – pelastaakseen yhteisvaluutan. Hieman myöhemmin Draghi esitteli OMT-ohjelman (Outright Monetary Transactions).
Kriisimaiden velkapapereita ostettiin myös Draghin edeltäjän Jean-Claude Trichet’n aikana. Ostot olivat kuitenkin tarkoin rajattuja, ja ne toteutettiin ehdoitta. Tuolloin perusteluksi riitti ”rahapolitiikan välittyminen”, mikä tarkoittaa keskuspankille mieluisan rahapolitiikan siirtymistä reaalitalouteen.
Draghin OMT-ohjelmassa nämä kaksi erityispiirrettä kääntyivät päälaelleen: ostot olisivat rajoittamattomat, mutta niihin sisältyisi ehtoja. Keskeisin ehto on, että ostomaan on oltava tukiohjelman parissa.
EU-tuomioistuin pohtii OMT:n laillisuutta
Saksan perustuslakituomioistuin sai pohdittavakseen OMT:n laillisuuden, koska Lissabonin sopimuksen mukaan Saksa ei saisi rahoittaa muita EU-valtioita. ”EU:n perustuslaiksi” kutsutussa Lissabonin sopimuksessa artikla 123 kieltää EKP:n valtiolainaostot suoraan jäsenmailta. EKP onkin ajatellut toteuttaa velkakirjojen ostot jälkimarkkinoilta. Saksan perustuslakituomioistuin totesi alustavasti sen olevan Saksan perustuslain vastainen, mutta päätti antaa asian eteenpäin Euroopan unionin tuomioistuimelle lopputalvesta 2014. Tuomioistuimen odotetaan saavan tulkintansa valmiiksi kesällä 2015.
EKP:n edustajat kertoivat viime syksynä EU-tuomioistuimelle OMT:n olevan tuiki tarpeellinen, ja että ”hintavakaus” olisi ollut vielä suuremmassa vaarassa ilman ohjelman esittelyä.
Mikäli EU-tuomioistuin toteaa Saksan perustuslakituomioistuimen tapaan ohjelman olevan laiton, sen käynnistämiseksi tarvittaisiin muutos Lissabonin sopimukseen. Tällöin kaikkien jäsenmaiden tulee hyväksyä muutos. ”Perustuslaista” kinaaminen tässä kohtaa ei varmastikaan palauta markkinoiden luottamusta euroalueeseen.
Saksan mahdollinen poisjäänti vesittäisi koko OMT:n. Tärkein luottamusta herättävä jäsenmaa puuttuisi.
Tavoite ilman työkaluja
EKP:n asema ei ole kadehdittava, sillä näin suuren talouskriisin ei ole varauduttu Lissabonin sopimusta tehtäessä. EKP:sta on haluttu tehdä poliittisesta ohjauksesta riippumaton, eikä sen sovi ”hullutella” markkinoilla tai ostaa mitä tahansa velkapaperia. EKP:n toimivaltuuksia on rajoitettu. EKP:sta on haluttu tehdä sääntökokoelmalla uskottava.
Nähdyn eurokriisin aikana ongelmaksi on kuitenkin muodostumassa deflaatio, joka uhkaa EKP:n tavoittelemaa kahden prosentin vuotuista inflaatiotavoitetta. Deflaatio lisää valtioiden jättivelkojen reaalista hintaa ja tekee valtioiden velkakriisistä selviytymisen haasteelliseksi.
HENRI MYLLYNIEMI
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.