Perussuomalaisten kansanedustaja Simon Elo on jättänyt kaksi lakialoitetta vaalirahoituslain ja puoluelain muuttamiseksi. Molemmat lakialoitteet ovat saaneet tukea yli puoluerajojen.

Mahdollisen lainmuutoksen mukainen kampanjakatto olisi kuntavaaleissa 7 500 euroa, maakuntavaaleissa 15 000 euroa, eduskuntavaaleissa 30 000 euroa ja europarlamenttivaaleissa 60 000 euroa. Ennakkoilmoituksesta tulisi pakollinen.

–  Raha on saanut sellaisen vallan, että se on jo uhka demokratialle. Pystyykö normaali kansalainen enää edes pyrkimään eduskuntaan? Elo kysyy ja huomauttaa, että viime eduskuntavaaleissa kalleimmat kampanjat maksoivat yli 100 000 euroa.

Velvoittava ennakkoilmoitus

Elon lakialoitteet muuttaisivat puoluelakia niin, että tilien ja vaihdantapalveluiden määrää rajoitettaisiin ja niiden pitäisi olla valtiontalouden tarkastusviraston seurannassa. Puolueelle, puolueyhdistykselle ja avustuspäätöksessä tarkoitetulle yhdistykselle säädettäisiin velvoittava ennakkoilmoitus. Valtiontalouden tarkastusvirasto voisi muutosten jälkeen edellyttää tarkempaa selvitystä myös niiltä yksityishenkilöiltä, yrityksiltä ja muilta tahoilta, jotka tukevat lähiyhteisöä yli 1 500 eurolla.

– Aloitteeni ovat saaneet taakseen runsaasti allekirjoittajia yli puoluerajojen. Kiitän nöyrästi tuesta. Toivottavasti asiassa edetään ripeästi, Elo toteaa.

SUOMEN UUTISET