Poistaako hallitus koirien sähköpannat, joita käytetään Suomessa, mutta ei Ruotsissa. Näin kysyi Ritva ”Kike” Elomaa (ps.)  torstaina eduskunnan kyselytunnilla. Elomaa osallistui keskusteluun, jossa oppositio painosti maatalousministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) taannoisen TV-dokumentin nojalla. Elomaa on eduskunnan eläintensuojeluryhmän puheenjohtaja.

– Viimeaikaiset tapahtumat, joita olemme nähneet TV:ssä, ovat vakavia ja rikollisia eläimiä kohtaan. Suomessa muun muassa koirien koulutuksessa käytetään sähkö- ja kuristuspantoja. Ruotsissa ei käytetä. On paljon eläimiä kohtaan vaikeita ja törkeitäkin asioita, joita täytyy uudistaa ja tehdä eläinten kohtaan paremmiksi. Ollaanko tosiaan vakavasti eläimiä ajattelemassa, kun uudistusta tehdään. Ja ollaanko esimerkiksi sähköpannat poistamassa, Elomaa kysyi.

Uusi laki vuonna 2017

Tiilikainen vastasi, että eläinten hyvinvoinnin parantaminen ja valvonnan lisääminen on lainsäädännön suuria tehtäviä ja hallituksen hyvä tavoite, ottamatta kantaa yksityiskohtiin.

– Eläinsuojelulakia valmistellaan työryhmässä ja äskettäin ministeri tapasi eläinsuojelujärjestöjen edustajia äskettäin. Seuraavaksi siirrytään lainvalmisteluun. Uuden eläintensuojelulain pitäisi olla voimassa vuoden 2017 alussa, Tiilikainen kaavaili.

Tiilikainen korosti myös, että suomalainen sika saa säilyttää saparonsa ja lintu nokkansa monesta maasta poiketen.

Veli-Pekka Leskelä