Suomen ensimmäisenä nettipoliisina tunnetuksi tullut Marko ”Fobba” Forss on ottanut kantaa somessa vuolaana vellovaan keskusteluun lapsiin kohdistuvasta nettihoukuttelusta. Twitter-kommentissaan komisario Forss toteaa, että vihapuhejahti on syönyt resursseja lapsiin kohdistuvien rikosten tutkinnalta.

– Voi todeta, että näillä somen möykkääjillä on ollut rooli siinä, että voimavaroja lapsiin liittyviin rikoksiin ei ole ollut yhtä paljon, Fobba kirjoittaa.

– Möykkääminen on esim. kiinnittänyt päättäjien huomiota liikaa viharikoksiin, seksuaali- ja kiusaamisrikosten kustannuksella.

Jatkokommentissaan Forss pitää sosiaalisen median seksuaalirikoksia ja nettikiusaamista suurempina ongelmina kuin vihapuhetta.

– Kyllä mä olen aina nostanut vihapuhetta vakavampana ongelmana esille somen seksuaalirikokset ja nettikiusaamisen. Ja olen sitä mieltä edelleen.

Marko Forss tuli tunnetuksi Suomen ensimmäisenä nettipoliisina. Hänet valittiin vuoden poliisiksi vuonna 2011. Maaliskuussa 2017 nettipoliisi Fobba ylennettiin kahdeksanhenkisen vihapuhetutkintaryhmän johtajaksi. Hän joutui kuitenkin pian luopumaan tehtävästään, koska oli aiemmin toiminut toiminut moderaattorina poliisien suljetussa Facebook-ryhmässä, jonka rasistisina pidetyistä keskusteluista nousi mediakohu.

Valtakunnansyyttäjänvirasto päätti, että poliisien kirjoituksista ei ole tarpeen käynnistää esitutkintaa. Forss ei kuitenkaan enää palannut vihapuhetutkintaryhmän johtoon, vaan selvittelee nykyään väkivaltarikoksia.

SUOMEN UUTISET