Espanjan kouluikäiset lapset kokevat kovia keskellä talouskriisiä. Kouluikäisillä lapsilla aliravitsemus on suuri vitsaus, puhtaan vaatetuksen ja hygienian puutteiden lisäksi. Valtiolliset koulut ovat olleet kesälläkin avoinna joissain maakunnissa, joissa kesäloman koulupäivänä on tarjolla ruokaa lapsille.

Keskusta-oikeistolaisesta pääministeripuolueesta on kantautunut kannanottoja, että lasten ruokkiminen on vanhempien, eikä valtion tehtävä. Kolmen lapsen äiti kertoo, että 900 euron kuukausituloilla on vaikeaa saada rahat riittämään kuukauden loppuun. Andalusian maakunnassa peräti 11 000 lasta käy kesälomallakin kouluissa ruokailemassa.

YK:n lastenjärjestö Unicefin mukaan Espanjan lapsiköyhyys on kasvamassa. Jopa viidennes lapsista on köyhyysrajan alapuolella, mikä on suurin lukema kehittyneissä maissa. Etelä-Euroopan muissa kriisimaissa lapsiköyhyys on siedettävämmällä tasolla. Unicefin Espanjan johtaja Marta Arias kertoo: ”Perheillä, joilla on taloudellisia ongelmia, on ongelmia myös ravita lapsia kunnollisella ruokavaliolla; johon kuuluu kasvikset, liha ja kala”. Tutkimuksen mukaan peräti 40 prosenttia espanjalaisista on joutunut muokkaamaan ruokavaliotaan talouskriisin vuoksi.

Espanjan lastenlääkärijärjestön mukaan koulujen kesälomakaudella ylläpidettävä ruokailuohjelma on estänyt aliravitsemusongelmat.

Yritykset suuressa ahdingossa

Myös pienet yritykset kokevat kovia. Pankkien lainahanat ovat kireällä, ja maksuvalmiushäiriöt ovat kasvattaneet konkurssien määriä. Espanjalaispankkien kiristynyt luotonanto on pudottanut luottojen myöntämistä yli prosentilla. Lainakorot yrityksille voivat olla jopa 11 prosentin tuntumassa. Valtaosa Espanjan yritysrakenteesta koostuu pienistä perheyrityksistä. Vain 2 prosenttia yrityksistä työllistää yli 20 henkilöä. Pienillä yrityksillä on suurempia vaikeuksia saada rahoitusta, koska rahoituslähteitä on niukalti.

Espanjalaispankit ovat puolestaan vähentämässä riskipitoisia lainoja taseistaan. Talouskriisin myötä varpaillaan olevat sijoittajat ovat näkymien parannuttuakin yhä epäileväisiä pankkien tilasta. Tästä syystä pankkienkin on vaikea saada kerättyä riittävästi pääomaa vakavaraisuuskriteerien täyttämiseen.

EKP:n lainaohjelmat ovat toki pitäneet pankit pinnalla, mutta EKP ei voi pakottaa pankkeja tarjoamaan pienille yrityksille rahoitusta, joka auttaisi niitä yli huonojen suhdanteiden. Espanjalaispankit ovatkin ohjanneet rahoitusta Espanjan valtiolle, jonka valtiolainojen korkotaso on pudonnut tästä syystä. Tuottamattomien luottojen kasvu ohitti aiemman huippulukemansa. Hetkellinen pudotus johtui euromaiden 40 miljardin pankkitukipaketista.

Henri Myllyniemi