Eurovastaisen Vaihtoehto Saksalle (Alternative für Deutschland, AfD) -puolueen puheenjohtaja Bernd Lucke ripitti kovin sanoin Euroopan keskuspankin pääjohtajaa Mario Draghia liian löysästä rahapolitiikasta. Draghi oli maanantaina Euroopan parlamentin kuultavana. Lucke kertoi arvostetun brittilehti Telegraphin mukaan, että euroalueella on jo riittävästi likviditeettiä deflaatiouhan torjuntaan. Liian löysä rahapolitiikka vain kasvattaa arvopaperikuplia, mutta ei auta euroalueen taloutta.

Telegraph kuvaa AfD:n kannatusnousua ”tyrmääväksi”. Puolueen kasvava suosio on omiaan kaventamaan Angela Merkelin kristillisdemokraattien liikkumavaraa. Luottoluokitusyhtiö Standard & Poor’s:n Euroopan pääanalyytikko Moritz Kraemer totesi saksalaisen Handelsblattin haastattelussa, että liittokansleri Merkel voi joutua koventamaan kantaansa EKP:n rahapolitiikan suhteen hillitäkseen äänestäjäpakoa AfD:hen. Tämä voisi tietää euroalueen reunamaiden valtiolainojen hinnoittelussa uutta käännettä.

Handelsblattin mukaan AfD:n ohjelmassa vaaditaan EKP:n pidättäytyvän roskalainojen ostoista, sillä inflaatio ei saa syödä kansalaisten säästöjä. Lisäksi AfD vaatii, ettei Saksan paluu D-markkaan saisi olla tabu.

Kraemer listaakin tukun euroalueen riskejä: kansantuote on edelleen kriisiä edeltävän ajan alapuolella, valtiot ovat pahoin velkaantuneita, kasvu on vaisua ja työttömyys on liian korkea.

Henri Myllyniemi