Italian vaaleissa suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi nousi 25,6 prosentilla populistinen Viiden tähden liitto, jota johtaa entinen koomikko Bebbe Grillo. Hän on vetänyt euroskeptistä ja korruptionvastaista linjaa ja vastusti leikkauksia.

Grillon puolue ei noussut kuitenkaan vaalien varsinaiseksi voittajaksi. Suurimmat vaaliryhmittymät ovat Silvio Berlusconin johtama keskustaoikeistolainen ryhmä ja Pier Luigi Bersanin johtama keskustavasemmistolainen ryhmä.

Bersanin ryhmä sai äärimmäisen niukan enemmistön alemman kamarin paikoista, mutta ylemmän kamarin eli senaatin paikoista ei enemmistöä saanut kukaan. Tämä johti vaaleissa pattitilanteeseen ja uusia vaalejakin on jo väläytelty. Toisaalta Berlusconi on ilmaissut valmiutensa yhteistyöhön keskustavasemmistolaisen ryhmän kanssa.

Grillon lisäksi myös Berlusconi kampanjoi EU:n masinoimia budjettileikkauksia vastaan. Eurokriittisyyden näkökulmasta Berlusconin ryhmä ja Grillon puolue saivat yhteensä 50 prosenttia äänistä.

Ne olivat suurelta osin protestiääniä EU:ta ja talouskuria vastaan, CEPS-tutkimuslaitoksen tutkija Marco Incerti sanoo Helsingin Sanomissa. Grillo on väläyttänyt myös Italian eroa eurosta.

Tulos horjuttaa Euroopan taloutta

Amerikkalaisen talouslehden Wall Street Journalin mukaan Italian tasainen vaalitulos uhkaa horjuttaa koko Euroopan taloutta. Italian kansa näyttää hylänneen talouden tasapainottamiseen tähtäävän politiikan.

Euroopan ja USA:n markkinat laskivat jo ovensuukyselyjen tulosten tultua julki. Äänestäjien enemmistö äänesti puolueita, jotka haluavat heikentää edellisen pääministerin Mario Montin harjoittamaa talouden sopeutusta tai jopa lopettaa sen. Montin puolue sai vain noin 10 prosentin osuuden molemmissa kamareissa.

PS VERKKOTOIMITUS