Suomen, Saksan, Italian ja Tanskan maahanmuuttokriittisten puolueiden edustajat suunnittelevat yhdistävänsä voimansa EU:n toukokuun parlamenttivaalien jälkeen. Yhteistyön muotoja pohdittiin Milanossa Italian varapääministeri Matteo Salvinin isännöimässä kokouksessa.

Uuteen liittoumaan odotetaan uutistoimisto Reutersin mukaan kaikkiaan kymmentä kansallismielistä puoluetta, jotka nyt ovat sijoittuneet eri ryhmiin Euroopan parlamentissa.

Uusi aika on koittamassa Euroopassa, sillä ensimmäistä kertaa unionin historiassa kansallismieliset puolueet saattavat saada enemmistön EU-parlamentissa. Siksi yhdistyminen ja yhteistyö on enemmän kuin tarpeellista.

– On selvää, että meillä on erilaisia näkemyksiä, mutta sillä ei ole juuri nyt niin suurta merkitystä. Tärkein tehtävämme on suojella Eurooppaa, sanoi Milanon kokoukseen osallistunut perussuomalaisten eurovaaliehdokas Olli Kotro.

Uudistetaan, ei tuhota

– Haluamme uudistaa Euroopan unionin ja Euroopan parlamentin kuitenkaan tuhoamatta niitä. Haluamme saada aikaan todellisen muutoksen, määritteli puolestaan Saksan euroskeptisen AfD:n puheenjohtaja Joerg Meuthen.

Meuthenin mukaan uuden blokin nimeksi tullee ”Eurooppalainen kansalaisten ja kansakuntien allianssi”. Mukaan on tulossa ainakin 10 eri kansallismielistä puoluetta parlamentin tällä hetkellä kolmesta eri ryhmästä ECR:stä, EFDD:stä ja ENF:stä.

Tavoitteena kansallismieliset komissaarit

Milanon kokouksen järjestäjä oli Italian varapääministeri ja Pohjoisen liiton Legan johtaja Matteo Salvini. Hänen näkemyksensä tulevaisuudesta on kristallin kirkas.

– Voimme luoda uuden Euroopan, koska emme ole koskaan istuneet Brysselissä vallan kahvassa, Salvini sanoi ja määritteli samalla EKKA:n tärkeimmän tavoitteen. Kansallismieliset voimat haluavat suoraan EU:n päätöksentoen ytimeen:

– Meidän on päästävä nimittämään komissaarit uuteen Euroopan komissioon.

Eurooppalaista kansalaisten ja kansakuntien allianssia suunnittelevat perussuomalaisten ja Italian Pohjoisen liiton lisäksi Tanskan kansanpuolue sekä Saksan AfD. Marine Le Penin Ranskan kansallinen liittouma on Matteo Salvinin mukaan myös kuvioissa mukana. Puolan Laki ja oikeus -puolue, Itävallan FPÖ, Unkarin Fidesz ja ruotsidemokraatit empivät vielä.

Suomen Uutiset