

Italian pääministeri Matteo Renzi 23.9.2016. / Andreas Solaro
Euroopan maiden pakka sekaisin – poliittinen soppa porisee tulikuumana
Missä EU-maa, siellä myllerrys. Espanjan poliittinen takalukko on kestänyt viime joulukuusta asti. Uusintavaalit eivät selventäneet tilannetta paljoakaan. Italia on muuntunut eurovastaiseksi talouden poljettua paikoillaan vuosikaudet. Maassa käydään loppuvuonna kansanäänestys, joka voi horjuttaa Eurooppaa pahemman kerran sitten brexit-äänestyksen – ja mahdollisesti päihittää sen seuraamuksiltaan.
Euroopassa järjestettävistä lähiajan vaaleista huomio on keskittynyt lähinnä Saksan ja Ranskan ensi vuoden vaaleihin. Molemmissa maissa tilanne on poliittisesti jännittynyt. Saksassa vaihtoehtopuolue AfD on rynninyt osavaltiovaaleissa, ja on tätä menoa kaventamassa merkittävästi kahden valtapuolueen enemmistöä. Kansallinen rintama puolestaan hämmentää eurovastaisuudella Ranskassa.
Italian kansanäänestyksessä kovat panokset
Saksa ja Ranska ovat kaksi suurinta euromaata. Seuraava kaksikko on Italia ja Espanja. Näissäkin maissa poliittinen soppa porisee tulikuumana. Italiassa järjestetään loppuvuodesta kansanäänestys parlamentin uudistuksista, mutta se on samalla luottamusäänestys maan pääministeri Matteo Renzille. Politiikan tutkijat pitävät käytännössä selviönä hävityn kansanäänestyksen tarkoittavan Renzille samaa kuin mitä brittien kansanäänestystulos tarkoitti ex-pääministeri David Cameronille. Cameron erosi pääministerin paikaltaan.
Italian velkataakka on massiivinen. Velkakello osoittaa sen olevan yli 2 biljoonaa euroa, eli kaksituhatta miljardia euroa. Eurokriisistä pelästyneet euromaat sopivat automaattisista taloustoimista, ettei vastaavaa paniikkia nähtäisi enää koskaan uudelleen. Italian laskettua talouskasvuennusteitaan paine tiukempaan talouskuriin kasvaa. Lisäksi sijoittajat epäilevät Italian pankkien tilaa. Nämä tekijät ovat huonoja uutisia Renzille hänen valmistautuessaan kansanäänestykseen.
Mielipidekyselyt povaavat tuloksen olevan melkein kolikon heittoa. Italiassa on edessä poliittinen kriisi, jos italialaiset äänestävät Renzin uudistukset kumoon. Mikäli Renzi päättäisi jatkaa, valtataistelu hänen johtamansa sosialidemokraattipuolueen sisällä kiihtyisi. Eurovastainen protestipuolue Viiden tähden liike tuskin jättää tilaisuuttaan käyttämättä kannatuksensa vahvistamiseen. Italian velkojien mielestä poliittinen epävarmuus on tuskin kovin ihanteellinen tilanne.
Italia on eurovastaisin euromaa
Italialaisten kasvava eurovastaisuus näkyy Renzin otteissa. Hän on useassa kohtaa näpäytellyt EU:ta. Renzin hampaankolot täyttyvät pakolaiskriisistä ja talouskurista. EU:n ja Turkin palautussopimuksen jälkeen pakolais- ja siirtolaisliikenne Libyasta Italiaan on kasvanut. Talouskurisopimus on vesittänyt pahoin hänen vaalilupauksiaan, ja hänen suosionsa onkin laskenut merkittävästi.
EU ja euroalue on ilmeisessä kriisissä, mikäli eurovastaiset puolueet onnistuvat valtaamaan maan parlamentin. Italian ero eurosta, EU:sta tai molemmista olisi brexitiä suurempi kolaus.
Renzin jatkuva näpäyttely hermostuttaa muita EU-johtajia, vaikka he tiedostavatkin Italian kansanäänestyksen panokset. Muilla EU-mailla on omat sisäpoliittiset paineet olla pokkuroimatta Renzin edessä.
Espanjan sosialistit massairtisanoutuivat
Espanjan toiseksi suurimman puolueen (sosialistipuolue PSOE) puoluehallituksessa käy viima. Peräti 17 jäsentä 35-jäsenisestä hallituksesta erosi. Tällä pyritään savustamaan ulos puolueen johtaja Pedro Sánchez. Toistaiseksi Sánchez ei ole suostunut eroamaan.
Espanjan poliittinen umpikuja on jatkunut viime joulukuusta, kun kaksipuoluejärjestelmä muuttui nelipuoluejärjestelmäksi. Yhteistyökulttuuri on vierasta, eikä maahan olla saatu muodostettua hallitusta. Maa on hyvää vauhtia joutumassa toisiin uusintavaaleihin, mitkä järjestettäisiin joulupäivänä.
Espanjan poliittinen pakka on sekaisin myös Katalonian itsenäistymisaikeiden vuoksi. Katalonia on Espanjan vaurain alue ja itsenäistyessään EU ja euroalue olisivat todellisessa myrskyssä.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Eurooppa natisee liitoksissaan: Katalonia aikoo äänestää itsenäisyydestä Espanjasta riippumatta
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.