Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen on yllätysehdokas EU:n huippuvirkaan, komission puheenjohtajaksi. Euroopan parlamentti äänestänee nimityksestä tiistaina, mutta tulos ei ole vielä kirkossa kuulutettu. Kristillisdemokraatti von der Leyen on ristiriitaisia mielipiteitä herättävä poliitikko, jonka toimet ministerinä ovat ilahduttaneet ainakin miljoonapalkkioita nostavia konsultteja.

Tullakseen valituksi von der Leyen tarvitsee parlamentin määräenemmistön eli yli puolet parlamentin 751 jäsenen äänistä. Tosin jääminen alle 400 ääneen olisi aikamoinen fiasko, sillä edellinenkin komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sai taakseen 422 ääntä vuonna 2014. Von der Leyenilla on keskustaoikeistolaisen 182-jäsenisen EPP-ryhmänsä tuki mutta paljon lisää tarvitaan.

Isot maat jakavat vallan keskenään

Komission puheenjohtajan valinta on tällä kertaa närästänyt harvinaisen monia poliittisia ryhmittymiä pienistä maista, uusista jäsenmaista, Itä-Euroopasta ja vasemmiston sekä vihreiden suunnalta. Myös unioniin myönteisesti suhtautuva liberaali Politico-verkkolehti nostaa esiin von der Leyenin puutteita väitöskirjan plagiointikohusta Bundeswehrin surkeaan tilaan.

Sosialistien (S&D) ja entisten liberaalien (RE) kanta on osin arvoitus ja vihreät (ALE) ovat itse asiassa ilmoittaneet äänestävänsä von der Leyenia vastaan. Maahanmuuttokriittistenkin (ID, ECR) ryhmien sisällä on erimielisyyttä puheenjohtajan henkilöstä.

Erityisen kärjekkäästi kantaa Ursula von der Leyenin valintaa vastaan otti Aftonbladetin sosialidemokraattinen pääkirjoitustoimittaja Susanna Kierkegaard. Hän repi punaiset pelihousunsa riekaleiksi ja nimitti mielipidekirjoituksessaan von der Leyenia suoraan huijariksi (fifflare). Von der Leyenin yllä on Kierkegaardin mukaan korruption varjo, sillä tämä on käyttänyt vuosittain runsaat 90 miljoonaa euroa ministeriönsä rahaa erilaiseen konsultointiin, eikä välttämättä aivan hyväksyttävän hallintomenettelyn mukaisesti.

Suomen Uutiset