Saksa on päättänyt sulkea väliaikaisesti rajansa Schengen-sopimuksen vastaisesti voidakseen hallita maahanmuuttoa. Päätös on saanut muut kauttakulkumaat vaikeuksiin. Schengen voidaan poikkeustilanteissa purkaa väliaikaisesti. Näin on tehty esimerkiksi tärkeiden kokousten yhteydessä.

Itävallassa pelätään, että Saksan sulkiessa rajansa maa joutuu itse huolehtimaan kymmenistä tuhansista ihmisistä. Tämä pakotti Itävallan sulkemaan Unkarin vastaisen rajan.

Unkari on itse sulkemassa rajansa tiistaina. Uuden lain voimaantulo tarkoittaa, että maahan pääsee vain rajanylityspaikoilta. Muualla rajanylitys tulkitaan tunkeutumiseksi, ja siitä seuraa vankeutta tai karkoitus. Unkari otti maanantaina käyttöön rajatarkastukset jo yhdellä suurella rajanylityspaikalla Serbian vastaisella rajalla.

Suomessa kohotetaan valmiuksia rajatarkastuksiin, sillä Tornion kautta Ruotsista tulee satoja turvapaikanhakijoita päivittäin.

Myös Slovakia on ilmoittanut aloittavansa rajatarkastukset Itävallan ja Unkarin rajoillaan. Puola ilmoitti olevansa valmis turvautumaan rajatarkastuksiin.

Saksan U-käännös ihmetyttää

Saksa on tähän asti esiintynyt vastaanottavaisena turvapaikanhakijoille. Kriitikot väittävät, että nimenomaan Saksan suopea vastaanottopolitiikka on rohkaissut yhä useamman hakeutuvan Eurooppaan Lähi-idästä.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière ei kertonut sitä, kuinka kauan maa ylläpitää rajatarkastuksia. Saksan syy palauttaa rajatarkastukset ovat samat kuin muilla Euroopan mailla, joihin maahanmuuttajat ovat hakeutuneet: hallitsematon maahanmuutto poistaa viranomaisten tiedot siitä, keitä maassa on, kuinka paljon heitä on ja missä päin maata he ovat.

Müncheniin tuli 12 000 turvapaikanhakijaa lauantaina. Maan joiltain vastaanottokeskuksilta on loppunut tila ja tarvikkeet.

Saksalaispäättäjien puheet vihjaavat, että he toivovat muidenkin maiden osallistuvan taakanjakoon. Se tarkoittaa pääosin Lähi-idästä tulevien ihmisten tasaamista pitkin Eurooppaa. Euroopan komission ehdotuksen mukaan taakanjakoa pitäisi kasvattaa tuntuvasti, sekä tehdä siitä pakollisen.

Saksaan jopa miljoona
turvapaikanhakijaa tänä vuonna

Saksan varakansleri Sigmar Gabriel nosti arvioita maahan tulevista turvapaikanhakijoista kuluvan vuoden aikana. Arviota nostettiin neljänneksellä 800 000:sta miljoonaan.

Gabriel kuitenkin korosti, ettei rajatarkastuksia palautettu turvapaikkaa hakevien määrän vuoksi. Tarkastuksiin piti palata maahanmuuttajien saapumisvauhdin käytyä kestämättömäksi.

Rajatarkastukset kuitenkin puurouttavat maahanmuuttovirran kauttakulkumaissa. Vaarana on, että ketjureaktion lailla Kreikkaan salakuljetetut turvapaikanhakijat myös joutuvat jäämään Kreikkaan. Maa painii valmiiksi suurten talousvaikeuksien kanssa ja on kykenemätön huoltamaan omin avuin näin suuria määriä turvapaikanhakijoita.

Sisäministerien kokouksessa
ei yksimielisyyttä

Saksan ja Ranskan toiveena on saada komission ehdotus pakollisista pakolaiskiintiöistä voimaan. Tsekin tasavalta ja Unkari vastustivat kuitenkin vastustivat jyrkästi ehdotusta. Romania ja Slovakia eivät myöskään suostuneet pakollisiin kiintiöihin.

Kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa ei päästy yksimielisyyteen. Lokakuussa järjestetään uusi kokous kiintiöiden tuntuvasta korottamisesta. Talouslehti Financial Timesin mukaan kokousta edeltää todennäköisesti diplomaattinen painostus saada komission esitys läpi.

Komission ehdotuksen takana seisovat maat voivat yrittää saada kiintiöt voimaan määräenemmistöpäätöksellä. Enemmistöpäätös on EU-lakien mukainen, mutta sitä ei tavata käyttää poliittisesti arkaluonteisissa asioissa.

Unkari ilmoitti kärsivänsä turvapaikkaa hakevien ihmisten vyörystä, koska Kreikka ei ole onnistunut kontrolloimaan maahantuloa. Unkarista voi tulla turvapaikan hakijoille loukku, koska maahantulijat eivät haluaisi jäädä Unkariin.

Maa pyrkii siirtämään asian käsittelyä EU-johtajien kokoukseen. Pääministeritason kokouksissa vaaditaan yksimielisiä päätöksiä.

Pakkokiintiöitä ajetaan
väkisin läpi?

Euroopan komissiossa myönnetään tilanteen kiperyys. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin mukaan rajoja ei voida laittaa säppeen. Toisaalta hän pitää epärealistisena ajatuksena rajojen pitäminen avoimena niin, että kuka tahansa voi liikkua missä tahansa.

– Silloin kun emme onnistu, yritämme uudelleen, summaa maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos komission päättäväisyyttä saada voimaan pakolliset kiintiöt.

Henri Myllyniemi