

LEHTIKUVA
Eurooppa helisemässä – yhä useampi maa sulkee rajansa
Saksa on päättänyt sulkea väliaikaisesti rajansa Schengen-sopimuksen vastaisesti voidakseen hallita maahanmuuttoa. Päätös on saanut muut kauttakulkumaat vaikeuksiin. Schengen voidaan poikkeustilanteissa purkaa väliaikaisesti. Näin on tehty esimerkiksi tärkeiden kokousten yhteydessä.
Itävallassa pelätään, että Saksan sulkiessa rajansa maa joutuu itse huolehtimaan kymmenistä tuhansista ihmisistä. Tämä pakotti Itävallan sulkemaan Unkarin vastaisen rajan.
Unkari on itse sulkemassa rajansa tiistaina. Uuden lain voimaantulo tarkoittaa, että maahan pääsee vain rajanylityspaikoilta. Muualla rajanylitys tulkitaan tunkeutumiseksi, ja siitä seuraa vankeutta tai karkoitus. Unkari otti maanantaina käyttöön rajatarkastukset jo yhdellä suurella rajanylityspaikalla Serbian vastaisella rajalla.
Suomessa kohotetaan valmiuksia rajatarkastuksiin, sillä Tornion kautta Ruotsista tulee satoja turvapaikanhakijoita päivittäin.
Myös Slovakia on ilmoittanut aloittavansa rajatarkastukset Itävallan ja Unkarin rajoillaan. Puola ilmoitti olevansa valmis turvautumaan rajatarkastuksiin.
Saksan U-käännös ihmetyttää
Saksa on tähän asti esiintynyt vastaanottavaisena turvapaikanhakijoille. Kriitikot väittävät, että nimenomaan Saksan suopea vastaanottopolitiikka on rohkaissut yhä useamman hakeutuvan Eurooppaan Lähi-idästä.
Saksan sisäministeri Thomas de Maizière ei kertonut sitä, kuinka kauan maa ylläpitää rajatarkastuksia. Saksan syy palauttaa rajatarkastukset ovat samat kuin muilla Euroopan mailla, joihin maahanmuuttajat ovat hakeutuneet: hallitsematon maahanmuutto poistaa viranomaisten tiedot siitä, keitä maassa on, kuinka paljon heitä on ja missä päin maata he ovat.
Müncheniin tuli 12 000 turvapaikanhakijaa lauantaina. Maan joiltain vastaanottokeskuksilta on loppunut tila ja tarvikkeet.
Saksalaispäättäjien puheet vihjaavat, että he toivovat muidenkin maiden osallistuvan taakanjakoon. Se tarkoittaa pääosin Lähi-idästä tulevien ihmisten tasaamista pitkin Eurooppaa. Euroopan komission ehdotuksen mukaan taakanjakoa pitäisi kasvattaa tuntuvasti, sekä tehdä siitä pakollisen.
Saksaan jopa miljoona
turvapaikanhakijaa tänä vuonna
Saksan varakansleri Sigmar Gabriel nosti arvioita maahan tulevista turvapaikanhakijoista kuluvan vuoden aikana. Arviota nostettiin neljänneksellä 800 000:sta miljoonaan.
Gabriel kuitenkin korosti, ettei rajatarkastuksia palautettu turvapaikkaa hakevien määrän vuoksi. Tarkastuksiin piti palata maahanmuuttajien saapumisvauhdin käytyä kestämättömäksi.
Rajatarkastukset kuitenkin puurouttavat maahanmuuttovirran kauttakulkumaissa. Vaarana on, että ketjureaktion lailla Kreikkaan salakuljetetut turvapaikanhakijat myös joutuvat jäämään Kreikkaan. Maa painii valmiiksi suurten talousvaikeuksien kanssa ja on kykenemätön huoltamaan omin avuin näin suuria määriä turvapaikanhakijoita.
Sisäministerien kokouksessa
ei yksimielisyyttä
Saksan ja Ranskan toiveena on saada komission ehdotus pakollisista pakolaiskiintiöistä voimaan. Tsekin tasavalta ja Unkari vastustivat kuitenkin vastustivat jyrkästi ehdotusta. Romania ja Slovakia eivät myöskään suostuneet pakollisiin kiintiöihin.
Kuusi tuntia kestäneessä kokouksessa ei päästy yksimielisyyteen. Lokakuussa järjestetään uusi kokous kiintiöiden tuntuvasta korottamisesta. Talouslehti Financial Timesin mukaan kokousta edeltää todennäköisesti diplomaattinen painostus saada komission esitys läpi.
Komission ehdotuksen takana seisovat maat voivat yrittää saada kiintiöt voimaan määräenemmistöpäätöksellä. Enemmistöpäätös on EU-lakien mukainen, mutta sitä ei tavata käyttää poliittisesti arkaluonteisissa asioissa.
Unkari ilmoitti kärsivänsä turvapaikkaa hakevien ihmisten vyörystä, koska Kreikka ei ole onnistunut kontrolloimaan maahantuloa. Unkarista voi tulla turvapaikan hakijoille loukku, koska maahantulijat eivät haluaisi jäädä Unkariin.
Maa pyrkii siirtämään asian käsittelyä EU-johtajien kokoukseen. Pääministeritason kokouksissa vaaditaan yksimielisiä päätöksiä.
Pakkokiintiöitä ajetaan
väkisin läpi?
Euroopan komissiossa myönnetään tilanteen kiperyys. Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermansin mukaan rajoja ei voida laittaa säppeen. Toisaalta hän pitää epärealistisena ajatuksena rajojen pitäminen avoimena niin, että kuka tahansa voi liikkua missä tahansa.
– Silloin kun emme onnistu, yritämme uudelleen, summaa maahanmuutosta vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos komission päättäväisyyttä saada voimaan pakolliset kiintiöt.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tanska kieltäytyi komission ehdottomasta turvapaikanhakijoiden jakamisesta

Hallitus pureutuu toden teolla turvapaikkakriisiin – massiivinen toimenpidelista

Siirtolaisia tulee nyt 180 000 hengen vuosivauhdilla – Halla-aho vaatii Ruotsin-vastaisen rajan sulkemista

ISIS-taistelijat ostavat syyrialaispasseja
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää