Euroopan parlamentin tuore puheenjohtaja Antonio Tajanin mielestä Euroopan tulee avata vastaanottokeskuksia Afrikan puolelle Libyaan. Vastaanottokeskuksiin tulisi asianmukainen terveydenhuolto ja muu materiaalinen apu, jotta keskuksista ei tulisi ”keskitysleirejä”.

– Meidän tulee toimia nyt tai 20 miljoonaa afrikkalaista saapuu Eurooppaan lähivuosina, Tajani perustelee.

Brittilehti Telegraphin mukaan Saksa haluaa poikkeusoloissa palauttaa laittomat siirtolaiset Välimereltä takaisin Afrikan puolelle. Saksan suunnitelmissa on perustaa niin ikään vastaanottokeskukset esimerkiksi Libyaan. Yhtä lailla Saksa ei halua asettaa turvapaikanhakijoita vaaraan.

Palautukset Libyaan ovat kuitenkin ongelmallisia, koska Libyaa ei pidetä turvallisena maana. Ihmisoikeushuolien vuoksi vastaanottokeskuksia ei ole tähän asti pystytetty Libyaan.

Saksalaismuistion mukaan tarkoitus on taistella ihmissalakuljetusta vastaan. Vaikka tulijamäärät ovat pudonneet merkittävästi alkuvuonna verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan, menehtyneitä on likimain yhtä monta verrokkijaksolla. YK:n pakolaisjärjestön arvioiden mukaan 1.1.-29.1. tänä vuonna Välimerellä on menehtynyt 253 ihmistä.

Henri Alakylä