Talouslehti Financial Timesin haastattelema katalonialaisen vasemmistopuolueen (ERC) johtaja Oriol Junqueras lisää kierroksia maakunnan itsenäistymishankkeeseen. Junqueraksen puolue ohitti europarlamenttivaaleissa maltillisemmin itsenäisyyttä ajaneen Artur Masin vetämän puolueen (CiU).

Junqueras osoittaa Espanjan taloustilanteen vaikeuksia muistuttamalla maan velkamäärästä. Hän ihmettelee, miksi maan pääministeri Mariano Rajoy uhmaa Katalonian itsenäisyyttä koskevaa kansanäänestystä.

– Espanjan valtiolla on biljoona euroa velkaa, joka pitää maksaa takaisin verotuloista. En usko, että paras tapa hoitaa tätä velvoitetta on ottaa yhteen kansalaisten kanssa, Junqueras sivaltaa.

Kansanäänestys marraskuussa

Junqueras aikoo järjestää katalonialaisille kansanäänestyksen marraskuussa kielloista huolimatta. Sijoittajat eivät ole hermostuneet. Espanjan valtiolainojen korot ovat ennennäkemättömän alhaalla, ja osakekurssitkin ovat nousseet parin viime vuoden aikana tuntuvasti.

Junqueras kertoo FT:lle, ettei hän aio noudattaa edes perustuslakituomioistuimen mahdollista kieltoa järjestää kansanäänestystä, toisin kuin Mas. Junqueras pitää tuomioistuinta ”poliittisena tuomioistuimena” muistuttamalla, että tuomarit ovat valtapuolueiden nimeämiä.

– Ei ole normaalia, että PP ja PSOE haluavat olla sekä pelaajia, että erotuomareita, Junqueras sanoo viitaten maan kahteen suureen puolueeseen.

– Miten perustuslakituomioistuin voisi kieltää kansalaisiltaan oikeuden äänestää? Ei siinä ole mitään järkeä. Uskon, että oikeus äänestää on poliittisen tuomioistuimen yläpuolella, Junqueras jatkaa.

Henri Myllyniemi