

LEHTIKUVA
Halla-aho: EU-elvytysrahastoa on markkinoitu vientiteollisuuden puolustamisena – tämä on epärehellinen ja lapsekas ajatus
Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) kirjoittaa pääministeri Sanna Marinin (sdp.) johdolla sovitusta EU-elvytysrahastosta.
“Miten Suomi onnistui neuvotteluissa”, ovat toimittajat tänään kysyneet.
Onnistuminen on tavoitteiden ja lopputuloksen välinen suhde. Suuressa valiokunnassa vasemmisto ja kepu asettivat keskeiseksi tavoitteeksi “sovun” saavuttamisen. Sopu saavutettiin, joten siinä mielessä tavoitteet saavutettiin ja Suomi onnistui mainiosti.
Elpymisrahastoon ei pitäisi osallistua lainkaan. Nimestään ja poliittisista julistuksista huolimatta rahasto ei liity koronakriisin aiheuttamien taloudellisten vahinkojen korjaamiseen. Kuten rahanjakokriteerit osoittavat, rahastosta jaetuilla tuilla lääkitään eteläisten jäsenmaiden pitkäaikaisia, rakenteellisia ja huonosta talouspolitiikasta johtuvia ongelmia. Kyseessä on jättimäinen tulonsiirtomekanismi, jolla tiettyjen maiden talousongelmat sosialisoidaan.
Elpymisrahasto on poliittinen hanke. Sillä sidotaan nettomaksajat yhteisiin velkoihin ja sitoumuksiin, jotta uusia brexitejä ei tulisi. Rahasto syntyy, koska Saksa ja Ranska sitä haluavat. Ranska haluaa rahaston siksi, että se on yksi suurista suorista hyötyjistä. Saksa haluaa rahaston, koska sen vientiteollisuus, etenkin autoteollisuus, tarvitsee maksukykyistä Etelä- ja Itä-Eurooppaa.
Suomalaisillekin rahastoa on markkinoitu vientiteollisuuden puolustamisena. Tämä on epärehellinen ja lapsekas ajatus. Ensinnäkään tukea saavat maat eivät tietenkään käytä edes Suomen maksuosuutta vastaavaa osaa tuista suomalaisten vientituotteiden hankkimiseen. Toiseksi Suomen vienti tuesta eniten hyötyvien jäsenmaiden kanssa on vähäistä. Suomi ei ole Saksa.
Kreikan romahdus ja sen jälkipyykki tekivät selväksi, millaisia poliittisia seurauksia on taloutensa sössineiden jäsenmaiden pakottamisella rakenteellisiin uudistuksiin kuten harmaan talouden kitkemiseen, anteliaiden eläkejärjestelmien remonttiin tai veronkorotuksiin. Siksi tällä kertaa samaa ongelmaa lähestytään vastikkeettomilla tulonsiirroilla. Suomalainen saa maksaa korkeita veroja, jotta espanjalaisen ei tarvitsisi.
Elpymisrahaston oikeusperusta on jäänyt käsittämättömäksi. Oikeusperustaksi on tarjottu Lissabonin sopimuksen 122 artiklaa, mutta jokainen voi käydä lukemassa kyseisen artiklan ja havaita, että siinä määritellyt kriteerit eivät täyty. Rahasto rikkoo yhteisvastuun kieltävää no bailout -sääntöä ja kieltoa rahoittaa unionin toimintaa velkarahalla.
Suomessa sekä perustuslakivaliokunta että hallitus ovat linjanneet, että komission alkuperäinen esitys ei ole hyväksyttävissä. Kun asiaa käsiteltiin viime viikolla Suuressa valiokunnassa, kysyin Marinilta puoliksi huumorilla, mikä sitten on Suomen hyväksyttävissä. Sekö, että siirretään parikymmentä miljardia euroa lahjamuotoisesta tuesta lainojen puolelle. Kuten nyt nähdään, juuri tästä on kyse.
Nyt hyväksytty “kompromissi” ei eroa oleellisesti alkuperäisestä esityksestä. Oleellisia muutoksia olisivat olleet esimerkiksi jakokriteerien muuttaminen siten, että tukea annettaisiin vain jäsenmaasta riippumattomien ja suoraan koronasta johtuvien ongelmien ratkaisemiseen, ja että moraalisesti kestämättömästä lahjarahasta olisi luovuttu kokonaan.
Hallitus ja etenkin kepu hehkuttaa maatalouden saamaa lisärahoitusta. Haloo ja herätys! Suomi on nettomaksaja ja maksaa jatkossa vielä enemmän. Mitä tahansa “saammekin” EU:lta, on omaa rahaamme. Jos yritys maksaa mafialle sata euroa suojelurahaa ja saa palautuksena 50 euroa, yritys ei voita 50 euroa vaan häviää 50 euroa.
Muilla pienillä nettomaksajilla oli konkreettisia, tarkasti määriteltyjä kansallisia neuvottelutavoitteita, joita ne myös pystyivät edistämään. Suomen tavoitteena oli jälleen kerran sulautua tapettiin, edistää sopua ja kerryttää poliittista “pääomaa”. Ja ehkä pedata jämäkomissaarin pestejä suomalaiselle poliittiselle eliitille.
JUSSI HALLA-AHO
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ranne UPM:n Kaipolan paperitehtaan sulkemisesta: Punavihreä politiikka ja Suomen liian korkea verotus työssään

Vihervasemmistohallitus heikentää teollisuuden kilpailukykyä – työttömyys kasvaa ja tuotanto siirtyy maihin, joissa on vakaampi toimintaympäristö

Nyt kallistuvat tuontitavarat – korona on nostanut merikuljetusten hinnat viisinkertaisiksi
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Entinen työväenpuolue vasemmistoliitto kannustaa nyt terveitä työikäisiä ideologiseen lorvailuun sosiaalitukien varassa
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Minja Koskela katsoo, että Suomessa terveellä ihmisellä tulisi olla mahdollisuus siirtyä oleskelemaan sosiaalituilla, toisten veronmaksajien kustantaessa hänen elämisensä. Perussuomalaisten kansanedustaja Miko Bergbom sen sijaan linjaa, että perussuomalaisille on päivän selvää, että ideologisesti työttömällä ei pidä olla oikeutta muiden veronmaksajien kustantamaan tukeen.

Eduskuntaryhmän pääsihteeri: Vihervasemmisto voitti vaalit – tätä se tarkoittaa kunnissa ja hyvinvointialueilla
Suomen yli puhalsi alue- ja kuntavaaleissa vihervasemmistolainen puhuri, mikä tarkoittaa kuntiin ja hyvinvointialueille kylmää kyytiä, kirjoittaa perussuomalaisten eduskuntaryhmän pääsihteeri Olli Immonen.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Yhdysvallat: Valkoinen talo ehdottaa julkisen yleisradiotoiminnan rahoituksen lopettamista

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.

Sahateollisuus varoittaa ilmastokilvoittelun valtavista kustannuksista – Lulu Ranne: Suomen ei pidä valita näivettävää skenaariota, jossa metsäsektoriamme ajetaan alas
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää