

Halla-aho Katalonian ja Espanjan kiistasta: Hyvin harva kansa itsenäistyy, jos asiaa kysytään isäntämaalta
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho miettii Katalonian mahdollisuuksia itsenäistyä. Mielipidemittausten mukaan katalaanien itsenäistymishalu on likimain tasoissa itsenäisyyden vastustajien kanssa. Valtaosa katalaaneista haluaa kuitenkin kansanäänestyksen järjestettäväksi.
Katalaanien ja Katalonian alueparlamentin kompastuskiveksi on nousemassa Espanjan perustuslaki. Laki sanoo Espanjan alueen olevan jakamaton. Halla-aho pitää ajatusta hölmönä.
– Hyvin harva kansakunta olisi koskaan itsenäistynyt, jos se olisi isäntämaan haluista ollut kiinni. Siksi vetoaminen Espanjan perustuslakiin ja sen loukkaamattomuuteen on hölmöä, Halla-aho kirjoittaa Facebook-sivullaan.
Espanjan päivitettävä perustuslakinsa
Halla-ahon mielestä Euroopan komission tulisi patistaa Espanjaa päivittämään perustuslakinsa, mikäli laki on ristiriidassa moraalikäsitysten kanssa. Hän huomauttaa, että katalaanien demokraattisia tahdonilmauksia tulisi yhtä lailla vaalia.
Halla-aho muistuttaa entisen Jugoslavian käänteistä ajankohtana, jolloin Jugoslaviasta itsenäistyi muutamia maita. Konfliktit äityivät Euroopan mantereen viimeisimpiin sotiin.
– 1990 vastustettiin viimeiseen asti Slovenian, Kroatian ja Bosnia-Hertsegovinan itsenäistymistä. Kylmäkiskoisella asenteella rohkaistiin Jugoslavian keskushallintoa ja saatiin aikaan veriset hajoamissodat, Halla-aho kirjoittaa.
Alueparlamentti hyväksyi kansanäänestyslain
Espanjan koillisosassa sijaitsevassa Kataloniassa järjestetään kansanäänestys itsenäisyydestä 1.10. Laki äänestyksestä meni läpi luvuin 72-0, kun Espanjan eheyttä puoltaneet 52 kansanedustajaa marssi ulos parlamentista protestoidakseen äänestystä. Tyhjiä ääniä jätettiin 11 kappaletta.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on luvannut taistella kaikilla lainvoimaisilla keinoilla kansanäänestyksen järjestämistä vastaan.
– Katalonia päättää tulevaisuudestaan lokakuun ensimmäisenä päivänä, Katalonian presidentti Carles Puigdemont julisti allekirjoitettuaan kansanäänestyslain.
Äänestystä edelsi lähes puolen vuorokauden mittainen maratonistunto, jossa itsenäisyyttä vastustavat kansanedustajat asettuivat poikkiteloin tehtaillen erilaisia valituksia.
Madrid ja Barcelona jyrkästi vastakkain
Rajoy yritti torpata aiemman ei-sitovan äänestyksen järjestämisen. Hän on valittanut Katalonian alueparlamentin kansanäänestyslaista maan perustuslakituomioistuimeen. Katalonian ERC-puolueen tiedottaja ja puoluesihteeri Marta Rovira väläyttää vastareaktioita Madridin mahdollisille toimille.
– Jos hallitus pyrkii poistamaan vaaliuurnat niin me luonnollisesti mobilisoimme kansan estääksemme heitä, Rovira kertoi aiemmin lehdistölle.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää