
Halla-aho: keväällä odottaa hallituskriisi, jos soten valinnanvapauslaki ei mene läpi
Oppositiojohtajat Antti Rinne (sd) ja Li Andersson (vas) olivat perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kanssa samaa mieltä hallituksen tulevaisuudesta. Hallituskriisi koittaa, jos valinnanvapauslaki kaatuu perustuslakivaliokuntaan tai asiantuntijalausuntoihin.
– Kaikkien rehellinen mielipide on että hallituksen henki on huono, Jussi Halla-aho totesi ja toisti epäilynsä presidentinvaaleja mahdollisesti seuraavasta hallituskriisistä Uudenmaan Maakuntaparlamentin sotepaneelissa.
Halla-ahon mielestä soteuudistuksessa on kyse kokoomuksen tavoitteesta siirtää rahaa terveydenhuoltoalan jättiyrityksille ja keskustan tavoitteesta toteuttaa maakuntauudistus, jotka toteutuvat joko molemmat tai eivät kumpikaan. Kokoomuksen haikailema valinnanvapauslaki on vastatuulessa.
Halla-aho uskoo että keväällä presidentinvaalien jälkeen kokoomus katsoo gallupit, ja päättää sen mukaan kannattaako jatkaa kitkuttamista keskustan ja sinisten kanssa.
Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson olivat
samalla kannalla.
Li Anderssonin mukaan kokoomuksen valinnanvapauslaki voi kaatua yhtä lailla perustuslakivaliokuntaan kuin asiantuntijalausuntoihin.
– On hallituskriisin aineksia ensi keväänä, Andersson komppasi Halla-ahoa.
Halla-ahon mielestä Meri-Lapin kuntien päätös yhteistyöstä terveydenhuoltoyhtiö Mehiläisen kanssa on ymmärrettävä reaktio epävarmuuteen, jonka hallitus on omilla suunnitelmillaan saanut aikaan.
Maakuntahallinto jäämässä valtion holhoukseen
Halla-ahon mielestä keskustan himoitsemaan maakuntahallintoon liittyy samoja ongelmia kuin soteuudistukseen. Maakuntahallintoa on toteutettu poliittisena projektina ilman ajatusta siitä, miten se lisäisi kustannustehokkuutta ja toimivuutta pitkällä aikavälillä, Halla-aho kritisoi.
Lopputuloksena lyhytnäköisistä reformeista on Halla-ahon mukaan se, että hallinnossa on organisaatiouudistus päällä koko ajan, ja jatkuva sopeutuminen uuteen malliin syö toivotut säästöt.
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen muistutti, että muualla Euroopassa maakuntaitsehallinto on sääntö, ei poikkeus.
Halla-ahon mielestä Kaikkonen oli tässä aivan oikeassa, mutta Euroopassa tyypillinen maakuntaitsehallinto on aivan toisenlainen kuin mitä Sipilän hallitus nyt tavoittelee.
– Kannatan federalismia Suomen sisällä, Halla aho sanoi.
Sillä Halla-aho tarkoitti maakunnallista itsehallintoa, johon kuuluu verotusoikeus ja mahdollisuus paikalliseen lainsäädäntöön, joka ottaa huomioon paikallisia erityispiirteitä
Halla-ahon mukaan se olisi tärkeää Suomessa‚ jossa eri alueet ovat heterogeenisiä.
– Hallituksen esityksessä maakunnan tarkoitus on toteuttaa ylhäältä tulevia päätöksiä ylhäältä tulevalla rahalla, Halla-aho totesi.
Maakuntavaltuusto ei siis päättäisi mistään merkittävästä.
– Luodaan ylimääräinen väliportaan hallintohimmeli ja hillotolppa, jota voidaan käyttää poliittisiin tarkoitusperiin.
Federalismia Ahvenanmaan malliin
Halla-aho viittasi Ahvenanmaahan esimerkkinä, joka voisi toimia mallina myös manner-Suomelle.
Ahvenanmaalla maakuntahallinto kerää verot ja järjestää sosiaali- ja terveyspalvelut. Ahvenanmaan maakuntapäivät säätää laeilla maakunnan omista asioista. Pienemmistä asioista päättävät maakunnan 16 kuntaa.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää