Israel pysyy Länsirannalla sekä sotilaallisesti että siirtokuntien muodossa, eikä elinkelpoista tai suvereenia palestiinalaisvaltiota ole eikä tule. Näin analysoi perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Lähi-idän pattitilannetta Facebook-seinällään.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin päätöstä tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi on arvosteltu siitä, että se vaikeuttaa kahden valtion malliin perustuvaa rauhanprosessia, jossa sekä juutalaisilla että arabeilla on oma valtionsa. Halla-ahon mukaan malli ei ole realistinen eikä toteuttamiskelpoinen.

– On helppoa sanoa, että asiat pitää ”ratkaista neuvottelemalla”. Tosiasia kuitenkin on, että kahden valtion mallin pohjalta on ”neuvoteltu” pian 25 vuotta, eivätkä asiat ole edistyneet mihinkään suuntaan, Halla-aho toteaa.

Halla-ahon mukaan Israel ei koskaan tule vetäytymään Länsirannalta eikä varsinkaan Itä-Jerusalemista.

– Sotilaallisesti Länsiranta tarjoaa Israelille sitä strategista syvyyttä, jota se välttämättä tarvitsee epäluotettavia, vihamielisiä ja arvaamattomia naapureitaan vastaan.

Todellisuudelle vieraana Halla-aho pitää myös ajatusta siitä, että Israel evakuoisi 400 000 juutalaista Länsirannalta ja Itä-Jerusalemista.

– Siitä olisi tuloksena sisällissota. Israel on aiemmin tyhjentänyt siirtokuntia Gazasta ja Siinailta, mutta tuolloin kyse oli muutamista tuhansista ihmisistä.

Pattitilanne pysyy

Halla-ahon mielestä kannattaisi hyväksyä realiteettina, ettei elinkelpoista palestiinalaisvaltiota ole syntymässä, piti siitä tosiasiasta tai ei. Mutta yhden valtion malli ei sekään ole käytännössä toteuttamiskelpoinen, Halla-aho väittää.

– Jos Israel liittäisi Länsirannan muodollisesti itseensä ja antaisi kansalaisuuden kaikille sen asukkaille, arabit saavuttaisivat suuren syntyvyytensä ansiosta pian enemmistön Israelissa ja Israel lakkaisi demokraattisessa järjestyksessä olemasta olemassa.

Halla-ahon mukaan kyseessä on pattitilanne, ja siksi vallitseva tilanne onkin kestänyt niin pitkään. Mikä olisi hyvä ja toteuttamiskelpoinen ratkaisu, siihen Halla-aholla ei ole vastausta.

– Ensimmäinen askel oikeaan suuntaan on tosiasioiden tunnustaminen. Liturginen ripustautuminen mahdottomiin ratkaisuihin kuten kahden valtion malliin ei ainakaan auta.

Suomen Uutiset