Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho toteaa, että etenkin vasemmalle suuntautuneet ihmiset ovat syyttäneet presidentti Donald Trumpia usein sellaisistakin toimista ja linjauksista, joita he itse ovat kannattaneet ennen kuin Trump valittiin presidentiksi.

– Esimerkiksi ihmiset, jotka ovat syyttäneet Natoa (ja sen myötä Yhdysvaltoja) Ukrainan kriisistä ja vaatineet Venäjänkin intressien ymmärtämistä, syyttävät nyt Trumpia Venäjän ymmärtämisestä ja nihkeästä suhtautumisesta Natoon.

– Samoin Trumpia on moitittu vapaakaupan ja jopa TTIPin vastustamisesta, vaikka TTIP kuopattiin Euroopassa jo ennen Trumpin valintaa. Myös Euroopan ja Kanadan välistä CETA-sopimusta vastaan marssitaan ja samalla kauhistellaan sitä, että Trump vetäytyi Tyynenmeren vapaakauppasopimuksesta ja on uhannut romuttaa NAFTAn, Halla-aho kirjoittaa Facebookissa.

Vastavuoroista viisumipolitiikkaa

Halla-aho ottaa esille erityisesti Trumpin asettamien maahantulorajoitusten yleisen kauhistelemisen. EU on kuitenkin itse parhaillaan romuttamassa viisumivapautta EU-maiden ja Yhdysvaltain välillä.

– EU:n viisumivapauspolitiikka perustuu vastavuoroisuuteen. Sääntöjensä puitteissa EU sallii viisumivapaan maahantulon vain sellaisten maiden kansalaisille, jotka sallivat viisumivapaan maahantulon EU-kansalaisille. Nämä säännöt olivat ongelmattomia silloin, kun ne laadittiin, mutta tilanne mutkistui itälaajenemisen myötä. Yhdysvallat ei ole myöntänyt viisumivapautta Kyproksen, Puolan, Romanian, Bulgarian ja Kroatian kansalaisille.

– Taustalla ei ole Yhdysvaltain ilkeys vaan sen oma lainsäädäntö, jonka mukaan viisumivapaus voidaan myöntää vain sellaisille maille, joiden kansalaisten viisumihakemusten hylkäysprosentti on korkeintaan 3. Kyproslaisten hylkäysaste oli vuonna 2015 3,5%, puolalaisten 6,4%, bulgarialaisten 17,3%, romanialaisten 11,3% ja kroatialaisten 5,3%, Halla-aho listaa.

Yhdysvallat ei halua romanikerjäläisiä

Halla-aho huomauttaa, ettei mikään valtio myönnä viisumivapautta sellaisille maille, joista on tulossa runsaasti ei-toivottua väkeä. Ei Suomi eikä EU.

– On täysin ymmärrettävää, että Yhdysvallatkaan ei halua kaduilleen romanialaisia ja bulgarialaisia kerjäläisiä ja pikkurikollisia.

– Vallitsevien sääntöjen puitteissa komission pitäisi nyt antaa ns. delegoitu säädös viisumipakon palauttamisesta Yhdysvaltain kansalaisille. Komissio on toiminut järkevästi ja vitkutellut tämän toimenpiteen kanssa jo muutaman vuoden, Halla-aho toteaa.

EU-kansalaisten matkailu vaikeutumassa

Halla-ahon mukaan parlamentissa on kuitenkin kasvanut paine ”solidaarisuuden” osoittamiseksi kyseisille viidelle jäsenmaalle.

– LIBE-valiokunta hyväksyi tänään päätöslauselman, jossa patistetaan komissiota antamaan delegoitu säädös. Päätöslauselma tulee täysistunnon käsiteltäväksi ensi viikolla ja menee mitä todennäköisimmin läpi suurella enemmistöllä.

– Jos EU asettaa Yhdysvaltain kansalaisille viisumipakon, Yhdysvallat luonnollisesti peruuttaa viisumivapauden kaikkien EU-maiden kansalaisilta. Tällä olisi erittäin merkittävät vaikutukset sekä turismiin että liiketoimintaan, Halla-aho huomauttaa.

Miten vaikuttaa imagoon?

Halla-aho kertoo solidaarisuuden kannattajien pelänneen parlamentissa, mitä tapahtuu EU:n imagolle Kyproksella, Puolassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Kroatiassa, jos komissio ei toimi asiassa.

– Kun aiheesta keskusteltiin valiokunnassa viime lokakuussa, esitin vastakysymyksen: Miten vaikuttaa EU:n imagoon kaikissa MUISSA jäsenmaissa, jos niiden kansalaiset menettävät viisumivapauden Yhdysvaltoihin EU:n takia?

SUOMEN UUTISET