Euroopan parlamentin jäsen Jussi Halla-aho on tänään jättänyt neuvostolle vastattavaksi kirjallisen kysymyksen, jossa hän vaatii EU-maiden ja Turkin välisen kumppanuuden uudelleentarkastelua.

Turkin epäonnistuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen maassa on presidentti Erdoganin johdolla suoritettu laajoja puhdistuksia, jossa yli 100 000 ihmistä, joukossa mm. poliiseja, opettajia ja tuomareita, on menettänyt virkansa. Erdoganin hallinto on myös sulkenut useita tv- ja radiokanavia ja sanomalehtiä. Lisäksi tuhansia ihmisiä on asetettu määrittelemättömäksi ajaksi tutkintavankeuteen.

Irti pakolaissopimuksesta

Turkissa järjestetään huhtikuussa kansanäänestys perustuslakiesityksestä, joka keskittäisi lähes kaiken vallan presidentille. Turkin hallituksen ministerit ovat pyrkineet ulottamaan kansanäänestyskampanjan muun muassa Alankomaihin ja Saksaan. Kyseiset EU-maat ovat suhtautuneet varauksellisesti turkkilaisten poliitikkojen kampanjointiin, mihin Turkin hallinto on reagoinut syyttämällä Saksaa ja Alankomaita fasistisiksi valtioiksi ja uhkaamalla niitä sanktioilla.

– EU-valtiot eivät voi jäädä toimettomiksi Turkin islamilaisen autokratiakehityksen ja diplomaattisen uhkailun edessä. Käytännössä jo kariutuneet Turkin EU-jäsenyysneuvottelut on lopetettava. Myös EU-Turkki-pakolaissopimuksesta pitää sanoutua irti, sillä Turkki ei neuvotteluosapuolena ole luotettava. EU-maiden olisi lisäksi osoitettava solidaarisuutensa Alankomaita kohtaan jäädyttämällä korkean tason diplomaattiset yhteytensä Turkkiin siihen asti kunnes Turkki on lopettanut Alankomaiden diplomaattisen painostamisen, Halla-aho toteaa.

Kumppanuus uuteen syyniin

Halla-aho olisi valmis vetämään perussuomalaiset pois ACRE-yhteistyöstä, sillä Turkin islamistinen hallituspuolue on kyseisessä yhteistyöelimessä jäsenenä.

Halla-aho tiedustelee neuvostolta, onko sillä valmiutta uudelleentarkastella EU-maiden ja Turkin välistä kumppanuutta lopettamalla Turkin EU-jäsenyysneuvottelut, irtisanomalla EU-Turkki-pakolaissopimuksen ja jäädyttämällä korkean tason diplomaattiset yhteydet Turkkiin.

SUOMEN UUTISET