Eduskunta kuuli keskiviikkona hallituksen vaikeasta päätöksestä, joka juontaa juurensa aiempien hallitusten optimistisiin pyrkimyksiin kaivosalan kehittämisessä. Hallitus myöntää 112 miljoonaa euroa Talvivaaran kaivoshankkeen tukemiseen.

Rahat myönnetään tämän vuoden toisen lisätalousarvion yhteydessä. Eduskunta kävi asiasta lähetekeskustelun keskiviikkona. Talvivaaran rahoitus on 172 miljoonaa käsittävän lisätalousarvion suurin yksittäinen hanke.

Perussuomalaisten Mika Niikko kysyi, millä todennäköisyydellä Talvivaara saadaan selville vesille kahdessa vuodessa, jonka hallitus on hankkeelle antanut? Jos tämä ei onnistu niin ryhtykö valtio yrittäjäksi vai ajetaanko kaivos alas?

Kahdessa vuodessa päästävä selville

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi asiasta ensin aamupäivällä erillisessä tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi hallituksen selvittävän Talvivaaran selviytymistä yhdessä Terrafame Oy:n kanssa. 112 miljoonaa euroa käytetään Terrafamen pääomitukseen.

Edellinen hallitus tuki jo aiemmin Talvivaaran kaivosta 97 miljoonalla eurolla. Rehn kertoi, että Terrafame on italiaa ja tarkoittaa ”köyhää maata”.

Kesän aikana täytyy saada asioihin uutta selvyyttä ja mielellään löytää uusi yksityinen toimija kaivosta pyörittämään. Tai sitten hallituksen täytyy ottaa aktiivisempi ote tässä asiassa.

Mutta valtion piikki ei voi olla loputtomiin auki. Kaivokseen kuluu nyt noin 12 miljoonaa euroa kuukaudessa. Kahdessa vuodessa täytyy selvitä, saadaanko kaivosta kannattavaksi, Rehn kertoi.

Kaivos saatava käyntiin ja purkuputki vetämään

Rahoituksesta kaksi miljoonaa käytetään heti vedenpuhdistukseen ja purkuputken viimeistelyyn. Kaivostoiminta pitää saada käyntiin ensi syksynä, jotta operaatio voisi onnistua.

– Kaivoksen toiminta ja yksityisten kaivosyhtiöiden kiinnostuminen edellyttää jätevesiongelmien ratkaisemista. Kaivostoiminnan aloittaminen auttaa vesien puhdistamista. Tämän onnistuminen edellyttää, että Ely-keskus hyväksyy purkuputken käyttöönoton, Rehn sanoi.

Samaan aikaan hallitus varautuu kaivoksen sulkemiseen, jos kaivosta ei saada voitolliseksi.

– Se kestää noin seitsemän vuotta ja maksaa noin 300 miljoonaa euroa, joka voi olla alakanttiin, Rehn totesi.

Asiasta keskusteltiin eduskunnassa melko vähin. Niikon lisäksi asiasta kysyivät mm. Anna-Maja Henriksson (r.), vihreiden Touko Aalto ja kokoomuksen Timo Heinonen. Heinonen totesi, ettei Talvivaaraan enää luoteta. Aalto ihmetteli, kuinka Talvivaara saadaan nousuun, kun nikkelin hinta ei nouse. Henriksson kysyi, onko hallituksella ratkaisua, että voisimme nukkua yömme hyvin.

Veli-Pekka Leskelä