Oikeus- ja työministeri Jari Lindström pitää huolestuttavana Talvivaaran kaivokselta kantautuvia uutisia, joiden mukaan kaivoksen kehittäminen saattaa olla vaakalaudalla. Vaasan hallinto-oikeus päätti äskettäin muuttaa kaivoksen luvan määräaikaiseksi ja rajoittaa jätevesien juoksutuksen määrää. Tämän arvioidaan haittaavan neuvotteluita yksityisten sijoittajien kanssa.

Lindström korostaa, että hän ei oikeusministerinä puutu mitenkään oikeuslaitoksen toimintaan, mutta hän tuntee työministerinä huolta työpaikoista, joita on yksistään kaivoksella satoja.

Työllisyydelle suuri merkitys

Työministeriöllä ei ole kuitenkaan vielä valmiina varasuunnitelmaa alueen työllisyyden pelastamiseksi: painopiste on nyt elinkeinoministeriössä Olli Rehnin (kesk.) puolella.

Lindström seuraa tilannetta huolestuneena: Kainuun työllisyyteen on kaivoksen kohtalolla suuri merkitys.

– Totta kai se huolestuttaa. Jos kaivos ajettaisiin alas, siinä olisi sittenkin vielä moneksi vuodeksi töitä. Prosessihan ei napista painaen pysähdy. Se on Kainuulle muutenkin iso asia. Todella toivon, että positiivinen ratkaisu löytyisi, vaikka tämä olikin takaisku, Lindström sanoo.

Veli-Pekka Leskelä