Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) myöntää, että osallistuminen Irakin koulutusoperaatioon voi tuoda myös Suomen terrori-iskujen kohdemaaksi. Siitä huolimatta Suomen tulisi osallistua operaatioon. Tuomioja esitteli valtioneuvoston selonteon Irakin kansainväliseen koulutusyhteistyöhön osallistumisesta eduskunnalle tiistaina.

– Luonnollisesti olemme huomioineet sen, että ISIL:in vastaiseen toimintaan osallistuvat maat voivat kaikki olla järjestön terroritekojen mahdollisia kohteita. Toisaalta olisi naiivia ja vastuutonta uskoa, että osallistumattomuus yhteistyöhön terrorismia vastaan voisi suojella joutumasta terroritekojen kohteeksi, Tuomioja puntaroi.

Yhteistyöhön osallistuu noin 15 maata ja todennäköisesti Pohjoismaat, jos myös Ruotsi päättää osallistumisestaan, kuten se harkitsee nyt.

Saksan johtamaa
joukkojen koulutusta

Suomesta osallistuisi operaatioon enintään 50 sotilasta. He antaisivat peruskoulutusta Pohjois-Irakin peshmerga-joukoille ja osallistuisi Erbiliin perustettavan koulutuskeskuksen toimintaan osana normaalia joukkojen koulutusta.

Suomalaiset kouluttajat eivät menisi mukaan operaatioihin. Koulutuskeskuksen kehysvaltiona toimii Saksa, myöhemmin mahdollisesti Italia. Tuomioja korosti, ettei toiminnassa saa syyllistyä minkäänlaisiin ihmisoikeus- ja kansainvälisen humanitäärisen oikeuden rikkomuksiin. Tämä on myös koulutuksen periaate.

Piikki USA:lle?

Tuomioja antoi tällöin ehkä myös piikin joitakin maita päin.

– Haluamme olla tässä yhteistyössä sellaisten maiden kanssa, joille tämä on yhtä lailla tinkimätön periaate, Tuomioja painotti.

Suomi arvioi osallistumisen hinnaksi 15 miljoonaa euroa, mikä sisältyy hallituksen esitykseen vuoden 2015 lisätalousarvioksi. Puolustusministeriön osuus tästä on 9,2 miljoonaa euroa.

Tehtävä ei Tuomiojan mukaan poikkea Suomen jo Afganistanissa, Malissa ja Somaliassa tekemien tehtävien kanssa.

Myös Tuomioja painottaa varustuksen merkitystä: vaikka turvallisuustilanne on Kurdistanissa ollut kohtuullinen, pidetään väkivaltaisuuksia todennäköisinä. Myös puolustushallinnon ja suojelupoliisin yhteistyö on keskeistä koko operaation ajan.

Veli-Pekka Leskelä