Hallituksen johtohenkilöt pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ottivat eduskunnan kyselytunnilla molemmat erikseen tivaamatta muun keskustelun yhteydessä esille sen, kuinka oppositio oli tullut mukaan päättämään suuresta sote-uudistuksesta – ja kuinka merkittävä asia se hallituksen ja hallituspuolueiden mielestä oli.

– Vaikka sote-ratkaisussa on paljon vielä neuvoteltavaa, niin ratkaisu oli oikeansuuntainen ja vie Suomea eteenpäin. Se oli silläkin tavalla arvokas tapaus, että vaikka me joskus teatterinkin vuoksi olemme asioista eri mieltä, suomalaiset päättäjät osaavat tarvittaessa tehdä päätöksiä. Me luovuimme perinteisistä totutuista totuuksista ja teimme suuria rakenteellisia uudistuksia. Tahdon antaa sille suuren arvon koko hallituksen puolesta, Katainen kiitti.

Urpilainen: Myös luottoluokittajat antavat arvon

Myös Jutta Urpilainen (sd.) kiitti oppositiota.

– Uskon Kataisen olevan siinä oikeassa, että on poikkeuksellista, että olemme pystyneet päättämään yhdessä näin suuresta rakenneuudistuksesta. Uskon, että samaan aikaan me rakennamme viestin myös kansainvälisille luottoluokittajille, että meihin voi luottaa, että huolehdimme taloudestamme riippumatta siitä hallituspohjasta, mikä meillä on eduskuntavaalien jälkeen.

– Sote-ratkaisu tullaan toteuttamaan ja kansalaiset saavat hyvät palvelut. Pidän tätä viestiä tärkeänä ja uskon, että kansainväliset tarkkailijat antavat sille arvon, Urpilainen kiitti.

Veli-Pekka Leskelä