VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Tavio (ps.) varoittaa, että Sipilän hallitus on myymässä VR:n yksityisille yrityksille pilkkahintaan.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) ja hallitus ovat siirtämässä VR:n junat perustettavaan uuteen kalustoyhtiöön, josta valtio taas antaa ne yksityisten yritysten käyttöön. Tällaista toimintamallia ei ole käytössä missään muualla maailmassa.

Kilpailutuksen voittanut yritys olisi pakotettu käyttämään liikennöinnissään valtion omistamia junia.

Veronmaksajat maksumiehinä

Jos Bernerin ehdotus toteutuu, niin pian ulkomaalaiset suuryritykset käärivät voitot – veronmaksajien kustannuksella.

– Kilpailun avaaminen on suomalaisten etu vain, jos se toteutetaan hallitusti ja kansallinen etu edellä. Muuten rautateiden matkustajaliikenteessä seuraa kermankuorinta: yksityiset yritykset ajavat suositut kannattavat junareitit itselleen voitoksi, mutta valtio ajaa hiljaisemmat kannattamattomat yhteydet tappioksi veronmaksajien piikkiin, Tavio varoittaa.

Kalustoyhtiömonopoli ei laske kustannuksia

Tavio kysyy, missä ovat kilpailun avaamisen hyödyt, kun Bernerin mallissa kilpailu ei olisi lainkaan vapaata.

– Bernerin mallissa VR:n matkustajaliikennemonopolista siirrytään valtion kalustoyhtiömonopoliin. Kalustoyhtiömonopoli ei johda julkisten menojen alenemiseen, lippuhintojen laskemiseen eikä junakaluston valikoiman laajenemiseen.

VR:n hallintoneuvosto aikoo käsitellä asiaa kokouksessaan ensi maanantaina.

SUOMEN UUTISET

Tagit