Hallitusneuvottelut ovat edenneet ripeästi ja tuloksia on saatu aikaan odotettua nopeammin. Maahanmuutto- ja EU-työryhmä ovat saaneet työnsä hilkkua vaille valmiiksi ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ryhmäkin on loppusuoralla. Talousneuvottelut alkavat huomenna.

Maahanmuuttoryhmään osallistunut veteraanipoliitikko Raimo Vistbacka kehui nopeaa neuvottelutulosta.

– Toiminta oli yhteistyöhakuista, eikä kukaan joutunut menettämään oikeastaan mitään. Saimme tuloksen aikaan kivuttomasti. Kaikki olivat tyytyväisiä ja kaikkien eduskuntaryhmät hyväksyivät lopputuloksen, Vistbacka kertoi tiedotustilaisuuden jälkeen.

“Kukaan ei tule pettymään”

Kun yhteisymmärrys saavutettiin näin jouhevasti, tulevatko asiaa tiukimmin odotuksin seuranneet kenties pettymään?

– Minun mielestäni eivät tule. Tavoitteet on saatu läpi. Ainahan niissä on yhteensovittamisia toisten ryhmien kanssa, mutta pääperiaatteet ovat kohdallaan, Visbacka kertoi.

Löytääkö oppositio paperista kuitenkin kauhistelun aihetta?

– Ainahan he löytävät, 24 vuoden kokemuksella tiedän, että on aivan sama minkälaisen paperin heille työntää.

Paperit julkistetaan keskiviikkona

Niin maahanmuutto- ja EU-politiikan kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikankin sopimukset julkaistaan keskiviikkona tiedotustilaisuudessa kello 15.30, samoin hallituksen strategia.

Myös puheenjohtajat kehuivat työryhmien työtä.

– Olen tyytyväinen kaikkien kolmen ryhmän tuloksiin ja toimintatapaan. Puheenjohtajat ovat tehneet hyvää työtä. Välitulokset on nähty ja me hyväksyimme ne, Juha Sipilä (kesk.) kiitteli.

– Hyviä papereita, Alexander Stubb (kok.) kehui.

EU-politiikasta kovin vääntö

Timo Soini arvioi eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen, että kovimmat väännöt käydään EU-poliittisessa ryhmässä. Ryhmän toimintaan osallistunut Toimi Kankaanniemi sanoi tiedotustilaisuuden jälkeen, että ryhmän työ on ihan pientä tarkistelua vaille valmis, mutta siihen ei päästy helposti.

– Kyllä meillä oli ankaraa vääntöä. Ne ovat meille niin tiukkoja periaatteen kysymyksiä – ja ihan Suomen edun valvominen on tiukka paikka. Ei ollut helppoa, mutta tehtiin töitä monta tuntia.

Kahdeksan ryhmää
aloittaa työnsä

Keskiviikkona työnsä aloittavat strategisten valintojen alle sijoittuva ryhmä, talousryhmä, sisäisen turvallisuuden ryhmä ja reformiryhmä.

Strategisia painopistealueita on valittu viisi. Ensimmäinen liittyy hyvinvointiin, toinen työllisyyteen, kolmas koulutukseen ja osaamiseen, neljäs puhtaisiin ratkaisuihin ja biotalouteen ja viides toimintatapoihin: digitalisaatioon, sääntelyn ja normien purkamiseen ja kokeiluihin.

Soini: Hyvin on edetty

Soini kehui asioiden sujuneen hyvin, ja työryhmät alkavat olla jo aikalailla valmiita.

– Siinä on jokaisella ollut puheenjohtaja. Jokainen on saanut ryhmänsä toimimaan. Visio alkaa olla selkeä ja ryhmitykseen haetaan taas uutta voimaa, Soini kertoi.

Stubb sanoi prosessin etenevän systemaattisesti ja varsinkin isossa kuvassa on edetty. Visiotyössä ja kolmessa ryhmässä on edistytty.

– Systemaattisesti etenemme kohti maalia. Olen erittäin tyytyväinen, Stubb kiitteli.

Naisiakin löytyy
tiukkoihin paikkoihin

Puheenjohtajilta kysyttiin hallituksen sukupuolijakaumasta. Sipilä sanoi, ettei päätöstä ole tehty, mutta painotti, että tasa-arvoa hyvä pitää lähtökohtana.

Stubb sanoi kokoomuksella olevan hyviä asiantuntijoita ja asiantuntemuksen olevan peruste valinnoille sukupuolen sijaan.

Soini aikoi odotella ensin, mitä salkkuja kukin ryhmä saa.

– Perussuomalaisten linja on, että parhaat valitaan ja kyvykkäimmät nostetaan kovimpiin paikkoihin. Niihin löytyy sekä miehiä että naisia, Soini linjasi.

Veli-Pekka Leskelä