Brexitiin tyytymätön Helsingin Sanomien esimies Saska Saarikoski esitti hiljattain Britannian pääministerin tappamista. Saarikoski fantasioi Boris Johnsonin mestaamisesta ja tämän pään panemista kuivumaan kepin päähän London Bridgelle.

Joulukuussa 2019 Saarikoski kirjoitti: ”Britannian vaalitulos on hyvä, koska juuri Boris aloitti EU:n haukkumisen mediassa ja hääräsi kukkona ei-kampanjassa. On reilua, että hän saa kantaa hommasta vastuun. Ja vielä reilumpaa olisi, että Boriksen pää pantaisiin kuivumaan kepin päähän London Bridgelle, jos homma kusee.”

Saarikoski viittaa Britannian 2019 käytyihin parlamenttivaaleihin, jotka konservatiivipuolueen johtaja Boris Johnson voitti.

Saarikoski jatkaa: ”Viittasin London Bridgellä tietysti Englannin historiaan, esimerkiksi Thomas Moren kohtaloon, mutta senhän kaikki toki ymmärsivätkin.”

1400-luvulla elänyt sir Thomas More oli filosofi, kirjailija ja poliitikko, joka protestoi silloisia vallanpitäjiä vastaan. Hänet tuomittiin alun perin kuolemaan hirttämällä, vetämällä ja paloittelemalla, mutta tuomio muutettiin mestaukseksi. Hänen päänsä sijoitettiin London Bridgelle kuukaudeksi.

Mestaamisvaatimukset Suomessa harvinaisia

Suomessa lakiin kirjattu rauhanajan kuolemanrangaistus päättyi vuonna 1949. Vuonna 1972 kuolemanrangaistus poistettiin rangaistusjärjestelmästä kokonaan. YK:n ihmisoikeuksien julistuksen kolmas artikla takaa kaikille oikeuden elämään, vapauteen ja henkilökohtaiseen turvallisuuteen.

Mestausvaatimuksia kuullaan nykyaikana lähinnä journalisteilta sekä Helsingin Sanomien haastattelemilta anarkisteilta sekä Yleisradion vakiovierailta.

Häpeällisiä äärinäkemyksiä?

Saarikosken näkemykset nousivat viikonlopun aikana jälleen keskusteluun sosiaalisessa mediassa.

Helsingin Sanomien journalistiset valinnat ovat olleet vilkkaan väittelyn kohteena viime aikoina.

Suomen Uutiset kirjoitti sunnuntaina HS:n aiemmasta ulostulosta, jossa lehti yllytti suomalaisia keksimään pilkkanimiä virolaisille. Toimituksen suosikkeihin kuuluivat ”raivot”, ”vorolaiset”, ”villisiat”, ”varttiryssät” ja ”virukset”.

Helsingin Sanomia oudoksuva Viron entinen presidentti Toomas Hendrik Ilves jakoi SU:n jutun Twitterissä.

SUOMEN UUTISET