Helsingin kaupunki on taistellut jo vuosikausia katukuvaan luvatta tehtyjä töherryksiä vastaan. Sotkun määrä on viime vuosina kasvanut, ja nyt sotkemiseen osalliseksi on paljastunut myös kaupungin apulaispormestari Paavo Arhinmäki. Suomen Uutiset kysyi töhrynpoistamiseen erikoistuneelta yhtiöltä, paljonko Arhinmäen aiheuttamien sotkujen puhdistaminen maksaa.

Helsingin apulaispormestari, ex-kansanedustaja Paavo Arhinmäki lähti juhannusaattona sotkemaan kaupunkitilaa spraymaalilla yhdessä ystävänsä kanssa. Kaverusten aikeena oli vaivihkaa maalata luvaton graffiti satamaradan tunneliin Helsingin Vuosaaressa.

Luvaton tempaus kuitenkin päättyi nolosti, sillä Arhinmäki kavereineen jäi kiinni niin sanotusti housut nilkoissa, sillä vartija saapui paikalle samalla hetkellä kun Arhinmäki oli kuvaamassa kännykällään aikaansaannostaan. Vartijat muistuttivat Arhinmäelle, että on turha yrittää karkuun, vaikka miehillä olikin pakoauto valmiina odottamassa läheisellä parkkipaikalla. Arhinmäki joutui tekemisiin myös poliisin kanssa, eli jatkoa seuraa.

Helsingin kaupunki on taistellut jo vuosikausia luvatta katukuvaan tehtyjä töherryksiä vastaan. Sotkun määrä on viime vuosina vain kasvanut, ja nyt sotkemiseen osalliseksi on paljastunut myös itse kaupungin apulaispormestari. Töhertäminen käy kalliiksi veronmaksajille, sillä vuositasolla Helsinki käyttää graffitien poispesemiseen jopa puoli miljoonaa euroa.

Eniten sotkua ja töherryksiä löytyy tyypillisesti suojaisista ja syrjäisistä paikoista – kuten pormestari Arhinmäen käyttämästä Vuosaaren tunnelista.

Töhryn poistamiseen hupenee useita työtunteja

Helsinki käyttää graffitien poistamiseen useita alan yrityksiä. Yksi yrityksistä on Uudenmaan Pinnanpuhaltajat Oy. Yritys tekee muun muassa kattojen pesuja ja julkisivupesuja, mutta yrityksen erikoisalaa on graffitien poisto.

Suomen Uutiset pyysi yritykseltä arviota Helsingin apulaispormestari Arhinmäen juhannustöhryn poistamisesta sekä siitä, paljonko työ maksaa.

– Valokuvan perusteella kyseisen graffitin puhdistamisen hinta on arviolta 600 – 800 euroa ja lisäksi arvonlisäveron määrä. Kokoa on vaikea tarkkaan arvioida kuvasta. Laskutus meillä menee toteutuneiden neliöiden mukaan, Heidi Isokoski Uudenmaan Pinnanpuhaltajat Oy:sta kertoo.

Isokosken mukaan puhdistustyön suorittamiseen menee aikaa arviolta 2-5 tuntia, riippuen siitä mitä värejä ja maaleja on käytetty ja kuinka paksulti. Työvaiheita on useampia.

-Ensin graffitin päälle levitetään graffitille tarkoitettu pesuaine minkä annetaan vaikuttaa hetken aikaa ja se pestään pois kuumavesipainepesurilla, tämä käsittely joudutaan todennäköisesti tekemään 1-3 kertaa tässä kohteessa, Isokoski toteaa.

Perussuomalaisten Bergbom: Järeämpiäkin toimia voidaan tarvita

Perussuomalaisten tuore kansanedustaja Miko Bergbom on siviiliammatiltaan rakennusalan maalari ja pintakäsittelijä. Hän toteaa että normaalioloissa graffiti poistetaan siihen tarkoitetulla pesuaineella ja pesemällä kuumalla vedellä.

Bergbomin mukaan kuitenkin myös alustan materiaali vaikuttaa aina työhön.

-Nämä riippuu aina alustasta. Joskus voidaan tarvita myös järeämpiä toimia, jos alustana on esimerkiksi tiili. Toimintaan erikoistuneet yritykset osaavat sanoa hinnoittelusta enemmän, mutta uskaltaisin väittää, että muutamia tunteja siihen aina menee. Kalusto ja aineet päälle, niin puhutaan joka tapauksessa minimissään satojen eurojen kustannuksista

-Suurin haitta graffitista on ympäristölle ja asuinalueelle koituva vahinko. Esimerkiksi mahdollinen kiinteistön tai asuinalueen arvonalennus, kansanedustaja toteaa.

Onko Arhinmäen taiteilijanimi PACER?

Tiettävästi apulaispormestari Arhinmäki jäi juhannuksena ensimmäistä kertaa kiinni laittoman graffitin teosta, mutta hän tuskin oli ensimmäistä kertaa asialla. Sosiaalisessa mediassa on jo kiinnitetty huomiota graffitin signeeraukseen tunnuksella PACER. Kuinka paljon näitä löytyy lisää Helsingistä?

Arhinmäen taideteoksen yhteydestä näyttäisi löytyvän myös teksti ”World domination and great career move”.

Poliittinen satiiriblogi Päivän Byrokraatti tiedustelee Arhinmäeltä, kuinka monta laitonta graffitia hän on aiemmin ehtinyt Helsinkiin tekemään, mutta vastausta ei ole saatu.

Arhinmäki pitkän linjan tekijä graffittiskenessä

Todennäköisesti Arhinmäen töherryksiä löytyy kaupungilta enemmänkin, sillä hän on pitkän linjan tekijä graffittiskenessä.

Kevättalvella Helsingin Uutisille antamassaan haastattelussa Arhinmäki ilmoitti kaipaavansa kaupungille lisää luvallisia graffitiseiniä. Arhinmäki katsoo jopa pitävänsä graffitien tekemistä monen nuoren ensikosketuksena kuvataiteisiin.

-Ne myös mahdollistavat taidemuodon harrastuksen ilman pelkoa rikosoikeudellisesta vastuusta tai korvausvelvollisuudesta, Arhinmäki sanoo Helsingin Uutisille.

Arhinmäki lausuu, että luvattomia graffiteja tullaan tekemään aina.

– On järkevää, että laittomat graffitit poistetaan arvokkaista rakennuksista ja asuintaloista, mutta turha puhdistaa paikoista, joissa ne eivät häiritse ketään.