Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari jäi kiinni juhannusaaton iltana luodessaan ”kaupunkitaidetta” aivan väärään paikkaan. Graffiti on jo siivottu pois, jotta se ei houkuttelisi muitakin ihmisiä rata-alueelle. Seinän puhdistaminen tuli maksamaan noin kolme ja puoli tonnia. Väylävirasto aikoo periä rahat töhrijöiltä.

Suomen Uutiset kertoi juhannuspäivänä, että Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan apulaispormestari Paavo Arhinmäki kärähti juhannusaaton iltana töhrimästä kaupunkiympäristöä. Toisessa artikkelissaan Suomen Uutiset kertoi, että Helsinki käyttää laittomien graffitien poistamiseen puoli miljoonaa euroa vuodessa. Samalla yritimme arvioida, minkä verran Paavo Arhinmäen tekemän juhannustöhryn puhdistaminen maksaa. Arvio meni alakanttiin.

Väyläviraston mukaan Arhinmäen graffitin poistamisen kustannukset olivat noin 3 500 euroa. On kuitenkin toivoa, että tässä tapauksessa kulut eivät jää veronmaksajien kontolle, vaan ne saadaan perittyä takaisin töhryjen tekijöiltä.

– Poliisi tutkii asian. Kun Väyläviraston hallinnassa olevaa omaisuutta on vahingoitettu, Väylävirasto tulee asianomistajana laatimaan kirjallisen korvausvaatimuksen, viraston viestintäosastolta kerrottiin Suomen Uutisille.

Epäiltynä vahingonteosta ja raideliikenteen häirinnästä

Itä-Uudenmaan poliisin mukaan tapausta tutkitaan rikosnimikkeillä vahingonteko ja raideliikenteen häirintä. Junaliikenne Vuosaaren satamaan johtavalla radalla jouduttiin tilanteen vuoksi pysäyttämään juhannusaattoiltana noin kymmeneksi minuutiksi, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja rikoskomisario Markku Lylykangas.

Suomen Uutiset kysyi Väylävirastolta myös sitä, aikooko Väylävirasto vaatia Arhinmäelle rangaistusta teosta. Viraston viestintäosastolta kerrottiin, että yleensä virasto yhtyy syyttäjän rangaistusvaatimukseen, jos asia menee oikeuteen asti.

– Pääsääntöisesti Väylävirasto vaatii rangaistusta syytteen mukaisesti, kuului vastaus.

”Tyylikäs graffiti” – ”Ei ole järkeä poistaa”

Jotkut ovat kysyneet, miksi Väylävirasto päätti poistaa apulaiskaupunginjohtaja Arhinmäen taideteoksen välittömästi. Monien mielestä Paavo Arhinmäen graffititeos oli kaupunkitaidetta parhaimmillaan, ja se olisi pitänyt jättää elävöittämään harmaata betoniseinää.

Esimerkiksi Mikael Jungner oli sitä mieltä, että ”Paavon graffiti oli tyylikäs”. Se oli vain väärässä paikassa. Vasemmistolainen somevaikuttaja Lauri Lindén puolestaan kirjoitti, että Arhinmäen graffitia ”ei ole järkeä” pyyhkiä pois, kun se kerran siinä on.

– Aivan varmasti olisi tullut turisteja ihmettelemään, että tuon teki oikeasti pormestari ja samalla kuluttamaan lähialueiden palveluita, Lindén kirjoitti Twitterissä.

Poistettiin nopeasti, ettei houkuttele uteliaita rata-alueelle

Väyläviraston mukaan juuri tämä ”turistien” houkuttelu oli suurin syy sille, että Arhinmäen maalaus poistettiin niin pikaisesti. Koska graffiti oli saanut runsaasti mediajulkisuutta, Väylävirasto pelkäsi, että se voisi vetää paikalle uteliaita ihmisiä.

– Rataturvallisuus on tärkeää, graffiti sijaitsee junaradan vieressä, eikä rata-alueella saa liikkua.

– Myös se vaikutti, että tekijät ovat tiedossa, saimme pesuresurssit heti ja putsaaminen oli junaliikenteen kannalta mahdollista, Väyläviraston edustaja kertoo.

SUOMEN UUTISET