Hollannissa käytiin keskiviikkona parlamenttivaalit ja tulos kertoo istuvan pääministeri Mark Rutten johtaman VVD-puolueen saaneen suurimman potin.

Kun lähes kaikki äänet on laskettu VVD on saamassa 33 paikkaa 150-paikkaisessa parlamentissa. EU- ja maahanmuuttovastainen Vapauspuolue tulee toiseksi ja saa 20 paikkaa. Vapauspuolueen takana 19 paikkaan yltävät kristillisdemokraatit ja liberaali D66.

Rutten puolue menettää kuitenkin kahdeksan paikkaa, kun taas Geert Wildersin vetämä Vapauspuolue lisää paikkamääräänsä viidellä. Vihreävasemmisto jyräsi mittaavaan vaalivoittoon. Puolue lisäsi paikkamääränsä 14 paikkaan, missä on lisäystä peräti kymmenen paikkaa. Sen sijaan päättyvällä kaudella hallituksessa ollut Työväenpuolue koki rökäletappion menettäessään 29 paikkaa. Puolue jäi vain yhdeksään paikkaan.

Rutte poimi Wildersin teemoja

Rutten torjuntavoiton arvellaan pohjautuvan siihen, että hän matki osittain Wildersin vaaliteemoja. Amsterdamin vapaan yliopiston politiikan tutkija Andre Krouwel kertoi, että Rutten kova linja kertoi äänestäjille heidän puolustavan hollantilaisia. Hollanti esti turkkilaisten kampanjoinnin Turkin tulevasta kansanäänestyksestä. Äänestyksessä presidentin valtaoikeuksia lisättäisiin reippaasti. Samalla Hollannin ja Turkin välille puhkesi diplomaattinen kriisi. Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavusoglu ei nähnyt eroa sosialidemokraattien ja fasistien välillä todeten, että kaikki ovat veistetty samasta puusta.

Wilders iloitsi puolueen nousua Hollannin toiseksi suurimmaksi puolueeksi 12 vuoden jälkeen. Viime vaalien jälkeen Vapauspuolue oli maan kolmanneksi suurin puolue. Vapauspuolueen saamat viisi lisäpaikkaa ovat enemmän kuin aiemmissa vaaleissa saadut lisäpaikat. Kaiken lisäksi Wilders ohjasi vaalien suunnan, ja Vapauspuolueen vahvistunut asema vaikuttaa maan politiikkaan tulevallakin kaudella.

Maahanmuuttomyönteisyys ei purrut

Maan hallituksessa viime kaudella istunut Työväenpuolue suorastaan romahti. EU-maiden tiukka säästölinja ja maahanmuuttomyönteinen politiikka sai äänestäjät hakemaan toisenlaisia vaihtoehtoja. Noin 25 prosentin kannatuksesta suli lähes 20 prosenttiyksikköä.

Rutten hallituspuolueet menestyivät aiemmissa vaaleissa kahmien 51,4 prosenttia äänistä. Nyt puolueiden yhteenlaskettu ääniosuus romahti 27 prosenttiin. Rutte joutuukin katselemaan uusia hallituskumppaneita.

EU-johtajat tyytyväisinä

Hollannin vaaleja seurattiin Euroopassa, sillä vaalit olivat ensimmäiset ”kolmesta tärkeästä vaalista”. Ranskassa ja Saksassa käydään vaalit. Kaikissa vaaleissa on pelätty EU-vastaisten puolueiden laajaa voittokulkua. Hollannin vaalien jälkeen EU-johtajilta sateli onnitteluja Ruttelle.

Ranskan presidentti François Hollande twiittasi: ”Lämpimät onnittelut Mark Ruttelle selkeästä voitosta ekstremismistä”.

EU-parlamentin ex-puhemies Martin Schulz puolestaan kertoi olevansa helpottunut nähdystä tuloksesta.

EU-parlamentin EPP-ryhmän johtaja Manfred Weber kirjoitti vaalituloksen olleen todellinen isku kaikkia antieurooppalaisia vastaan.

Italian pääministeri Paolo Gentiloni muistutti, että tällä tuloksella Hollanti ei ole lähtemässä EU:sta.

Henri Alakylä