Hollantilaisten enemmistö tyrmäsi EU:n ja Ukrainan välisen sopimuksen keskiviikkona järjestetyssä kansanäänestyksessä. Tulos tulkittiin syväksi epäluottamuksen osoitukseksi EU:ta kohtaan. 

Kansanäänestyksen polku oli takkuinen. Ensinnäkin Hollannin vaalijärjestelmän vaatii kansanäänestykselle 300 000 kannattajaa. Nimet on kerättävä kuudessa viikossa. Sydämistyneet euroskeptikot keräsivät annetussa ajassa 430 000 nimeä.

Seuraava haaste oli äänestyspäivä, joka ajoitettiin hämmästyttävästi keskiviikolle.

Kansanäänestysten järjestäminen on tehty niin vaikeaksi, että maassa on herännyt keskustelua siitä, onko kansanäänestyksiä ollut koskaan tarkoituskaan järjestää.

Tästä kaikesta huolimatta 61 prosenttia äänestäneistä vastusti EU:n ja Ukrainan välistä sopimusta, 38,2 prosenttia kannatti sitä. Äänestysprosentin on oltava korkeampi kuin 30 prosenttia, jotta äänestys olisi pätevä. Tämäkin raja ylitettiin, NOS- ja RTL-uutiskanavat raportoivat 32.1 prosentin äänestysprosentista.

Äänestystulos ei ole hallitusta sitova, mutta kansanäänestyksen tulosta voi olla vaikea ohittaa tilanteessa, jossa maan parlamenttivaaleihin on aikaa enää noin vuosi.

Jos parlamentti päättää kuunnella kansan ääntä ja jättää EU:n ja Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen hyväksymättä, sopimus ei tule voimaan mutta sen hyväksytyt osat eivät myöskään lakkaa olemasta voimassa.

Tulos on merkittävä myös sen vuoksi, että Englanti järjestää kesäkuussa oman kansanäänestyksensä EU-jäsenyydestään.

Hollanti on aikaisemminkin asettunut EU:n kanssa poikkiteloin. Vuonna 2005 järjestetyssä kansanäänestyksessä maan kansalaiset äänestivät EU:n perustuslakisopimuksen selkein numeroin kumoon.

SUOMEN UUTISET