Metropolialueen yhteistyökuviot ovat pahasti levällään, kertoo Helsingin Sanomat. Suurimmat kunnat Helsinki, Espoo ja Vantaa etsivät yhteistyötä eri suunnista.

Kuntien valtuustot käsittelivät maanantaina vaihtoehtoja joko kuntaliitosten tai metropolihallinnon pohjalta. Helsingin kaupunginhallitus esittää pääkaupunkiseudun kuntien yhdistämistä, koska alue on jo nyt yksi kokonaisuus. Myös Kirkkonummi ja Sipoo voisivat liittyä Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kupeeseen. Yhdistymistä kannattivat kokoomus, vihreät ja keskusta. Vaihtoehtona ollutta metropolihallintoa kannattivat SDP, vasemmistoliitto, rkp ja perussuomalaiset.

Espoo on valmis pohtimaan liittoa Kauniaisten, Kirkkonummen ja Vihdin kanssa, mieluummin kaikkien kolmen kanssa. Espoo olisi itse yhteistyön ydin. Espoo kannattaa metropolikaavaa ja korostaa metropoliratkaisun tärkeyttä, mutta vahva metropolihallinto ei kiinnosta sitä.

Vantaa ei löytänyt yhtään täysin mieleistä vaihtoehtoa. Mieluisin olisi kuntaliitos Keravan ja Etelä-Tuusulan kanssa. Vantaan kokoomus harkitsisi liitosta Etelä-Tuusulan, Sipoon länsiosan ja Helsingin kanssa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkisen (kok.) mukaan ratkaisun pitäisi perustua työssäkäytialueeseen, joka on Vantaalla etelässä, ei pohjoisessa.

Kolmas vaihtoehto on Vantaan liitos Keski-Uudenmaan kahdeksikkoon pohjoiseen päin, mihin liittymistä Vantaa voisi Helsingin Sanomien mukaan anoa, elleivät Kerava ja Tuusula innostuisi. Keväällä kahdeksikko ei halunnut liitokseen suuren Vantaan kanssa, jolla on miljardi euroa velkaa. Myös metropolikaava miellyttäisi Vantaata: sillä voisi päättää asuinalueista, väylistä ja ostoskeskuksista.

PS VERKKOTOIMITUS