Identiteettipolitiikka on jo vallannut humanistiset ja yhteiskuntatieteet Yhdysvaltain kampuksilla, nyt se on ottamassa haltuunsa kovat tieteet, kirjoittaa toimittaja ja Manhattan Instituten tutkija Heather Mac Donald City Journalissa. Niin kutsutut STEM-alat – luonnontieteet, teknologia, insinööritieteet ja matematiikka ovat nyt paineen alla, koska ne eivät ole riittävän ”monimuotoisia”.

Tämä paine uhkaa heikentää korkeimman opetuksen ja tutkimuksen standardeja, mikä olisi katastrofaalista tieteellisen innovoinnin ja Yhdysvaltain kilpailukyvyn kannalta, Mac Donald esittää.

Kovien tieteiden aloilla koetaan painetta lisätä naisten, mustien ja latinoiden osuutta. Paine tulee liittovaltiolta, yliopistojen hallintojohtajilta sekä tieteellisiltä seuroilta. Se vaikuttaa siihen miten tiedettä opetetaan ja kuinka tieteellisiä pätevyyskriteerejä arvioidaan.

Kalifornian yliopiston Los Angelesin kampuksen (UCLA) tutkija väittää Mac Donaldin mukaan, että ”kaikkialla maan yliopistojen STEM-aloilla iso kysymys on nyt: kuinka voimme saada lisää naisia ja vähemmistöjä ’muuttamalla’ (siis madaltamalla) vaatimuksia, jotka olemme aiemmin asettaneet tutkintovaatimuksiin?”

– Matemaattista ongelmanratkaisua vähennetään kvalitatiivisempien ryhmätyöprojektien kustannuksella ja fysiikan perustutkinto-opetusta on hidastettu, jotta kukaan ei jäisi jälkeen, Mac Donald toteaa.

Yhdysvaltain kansallinen tiedesäätiö NSF ja Kansanterveyslaitos NIH ovat kaksi suurta liittovaltion tiederahoittajaa, jotka tukevat yliopistotutkimusta ja lääkärien koulutusta väitöskirjan jälkeen. Molemmat instituutiot ovat hurahtaneet ”diversiteetti- ja inkluusioideologiaan”, Mac Donald sanoo. NSF ja NIH voivat lopettaa tutkimushankkeen rahoituksen, jos sen saava organisaatio ei ole tukenut riittävästi ”aliedustettuja vähemmistöjä”.

Mac Donald ei usko, että tieteellinen edistys olisi kiinni moninaisuudesta.

– Jotenkin NSF:n rahoittamat tutkijat onnistuivat keräämään yli 200 Nobel-palkintoa ennen kuin NSF ymmärsi, että tieteen edistyminen on kiinni ’diversiteetistä’. Nuo ei-moninaiset tutkijat löysivät alkeishiukkaset ja he selvittivät virusten genetiikan, Mac Donald sano.

Daily Wire -sivustolle kirjoittavan George Mason Universityn taloustieteen professori Walter E. Williamsin mukaan hän olisi vielä voinut jatkaa, että edes näiden valkoisten Nobel-palkittujen joukossa ei ollut moninaisuutta. Juutalaiset muodostavat alle 3 prosenttia Yhdysvaltain väestöstä, mutta 35 prosenttia yhdysvaltalaisista nobelisteista.

– Sitä voi miettiä, mitä diversiteetti- ja inkluusiotsaarit ehdottaisivat lisätäkseen etnistä moninaisuutta Nobel-palkintojen voittajien keskuudessa, Williams piruilee.

Suomen Uutiset