Perussuomalaiset ovat ainoana Suomen eduskuntapuolueista vaatineet ilmastokeskustelussa jäitä hattuun, kun muut puolueet ovat käyneet kilpalaulantaan siitä, kuinka kunnianhimoista kansallisen ilmastopolitiikan tulee olla. Nyt keskustelun ylilyönnit ovat alkaneet huolestuttaa jo ilmastotutkijoitakin.

Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri, Ilmatieteen laitoksen entinen pääjohtaja Petteri Taalas toivoi Audiomedian haastattelussa ”faktoja ja realismia ilmastokeskusteluun – ylilyönnit satavat populistien laariin”, referoi Verkkouutiset.

Sama huoli on esitetty perussuomalaisten piirissä. Esimerkiksi Suomen Perustan Ympäristörealistin käsikirjassa ennakoidaan ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kyseenalaistajien – ilmastoskeptikkojen – saavan lisää kannatusta, jos kustannustehottoman ilmastopolitiikan seuraukset kuristavat tavallisia länsimaisia ihmisiä ilman, että globaalit hiilipäästöt edes vähenevät.

Erityisesti Taalas puuttuu hallitustakin repineen metsänielujen kasvattamisen kysymykseen.

– Meillä puhutaan etupäässä metsistä ja niiden nielujen kasvattamisesta, kun ilmastonmuutoksen ongelman ydin on fossiilisten polttoaineiden käyttö. Ongelma ratkeaa vain fossiilisista luopumalla, eikä hiilinielujen tehostamisella, muistuttaa Taalas.

Tehtaanpiippu Suomessa on ekoteko

Perussuomalaiset ovat jatkuvasti korostaneet sitä, että ympäristön kannalta on parempi, jos paljon energiaa ja metsävaroja käyttävä teollisuus säilyy Suomessa, koska meillä tuo tuotanto on kestävämpää kuin muissa maissa. Eikä tuotanto lakkaa, jos Suomi luopuu vientiteollisuudestaan; silloin se vain siirtyy johonkin toiseen maahan.

Suomen Uutiset kertoi eduskuntavaalien alla, että Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen käytti lähes sanasta sanaan samoja argumentteja puolustaessaan kotimaista metsäteollisuutta.

Taalas on samoilla linjoilla. Hän muistuttaa, että jos Suomessa vähennetään hakkuita ja metsäteollisuuden tuotantoa, puun hankinta ja käyttö voivat siirtyä sellaisiin maihin, joissa metsätalous ei todennäköisesti ole ympäristön kannalta yhtä kestävää kuin Suomessa.

Taalaksen mukaan metsätalous onkin parempi pitää Suomessa kuin antaa valua sen maihin, joissa metsien kestävyydestä ja ympäristötekijöistä ei välitetä vastaavassa määrin.

– Globaalin metsäpolitiikan suurin haaste on pysäyttää sademetsien tuhoaminen. Näillä alueilla ei uudisteta metsää, vaan maapohja tulee muuhun käyttöön. Metsien nielujen kasvattamisella saadaan aikaan eniten niillä alueilla, missä on lähtökohtaisesti vähän metsää sekä lopettamalla trooppisten metsien hävittäminen, Taalas toteaa Verkkouutisten mukaan.

Kansalaisten hyväksyntä tarvitaan

Taalas arvioi aivan samaan tapaan kuin perussuomalaiset, että ilmastomuutoksen pysäyttämiseen tarvittavat toimet tarvitsevat kansalaisten hyväksynnän.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Ranskan keltaliiviliike nousi siksi, että polttoaineiden hintoja oltiin nostamassa ilmastoperustein. Muun muassa Kiinalle, Saksalle ja Puolalle esimerkiksi kivihiilestä luopuminen ei ole mahdollista hetkessä, sillä sen käytöllä on suuri taloudellinen ja työllistävä merkitys.

– Nämä realiteetit on hyvä muistaa, kun ilmastomuutoksen vastaisia päätöksiä vaaditaan heti. Jos kansalaisia koskevissa asioissa edetään hyvin nopeasti, päättäjien on varauduttava vastareaktioihin, Taalas sanoo.

Suomen omat toimet ilmastonmuutoksen torjunnassa on WMO:n pääsihteerin mukaan hyvä suhteuttaa koko maailman viitekehykseen: emme ratkaise ongelmaa pelkästään omin toimin.