Kansanedustaja Olli Immonen kritisoi tiedotteessaan voimakkaasti sisäministeri Päivi Räsästä. Tämä oli pitänyt pääkaupunkiseudun maahanmuuttajaväestön tuplaantumisesta vajaassa kahdessakymmenessä vuodessa hyvänä asiana. Kasvuluvut oli esitetty tuoreessa maahanmuuttoselvityksessä.

Immonen arvostelee Räsäsen siitä, että tämä näkee demografista muutosta kohtaan esitetyn kriittisyyden ennakkoluuloihin perustuvana asiana.

– Pidän ministeri Räsäsen puheita täysin käsittämättöminä tilanteessa, jossa koulutetut ja ammattitaitoiset suomalaisetkaan eivät kykene työllistymään riittävän tehokkaalla tavalla. Suomessa ei ole laajamittaista pulaa työvoimasta, vaan pikemminkin työnantajista.

Immosen mukaan Suomessa on puhuttu eliitin suulla useiden vuosikymmenien ajan työvoimapulasta, mutta koskaan sitä ei ole vielä näkynyt.

– Näenkin aikaisemmin tiukan maahanmuuttolinjan vetäjänä tunnetun Räsäsen politiikan suunnan muuttuneen thorsilaiseksi puuhasteluksi, jossa edetään laput silmillä kohti uhkaavaa jyrkänteen reunaa.

Immonen ennustaa pääkaupunkiseudulle suuntautuvan maahanmuuton koostuvan ensisijaisesti sosiaaliperusteista maahanmuutosta. Tämä merkitsee valtavaa taakaa pääkaupunkiseudun sosiaali-, koulutus- ja terveyssektorille.

– Lähiöalueiden muodostuminen pääkaupunkiseudulle, joita vaivaavat jatkuvat sosiaali-ekonomiset häiriötilanteet ja joihin ainoastaan panssaroidut poliisiajoneuvot uskaltavat viranomaisten taholta mennä, ovat pian todellisuutta, ellei maahanmuuttoa viimeinkin saada aidosti hallintaan.

Kansainvälisen suojelun myöntämis- ja perheenyhdistämiskäytännöt tulisi Immosen mukaan viimeinkin kiristää ”muuta Eurooppaa eikä vain Ruotsin löperöä linjaa vastaavaksi”.

– Räsäsen ministeriössä valmistellussa perheenyhdistämisselvityksessä viime keväältä suositeltiin toimeentulovelvoitteen ulottamista myös humanitaarista suojelua saavan henkilön perheenyhdistämisten ehdoksi. Hallituksen olisikin tuotava välittömästi tästä lakiesitys eduskunnan käsiteltäväksi, eikä vasemmistopuolueiden ja Rkp:n painostuksesta työntää päätä hiekkaan sosiaaliperäisen maahanmuuton volyymin karatessa hallinnasta.

Immonen peräänkuuluttaa ulkomaalaislain kokonaisuudistusta. Näin hänen mukaansa varmistettaisiin nopeasti kasvaneen kansainvälisen muuttoliikkeen laatu ja määrän tehokas kontrolli.

PS VERKKOTOIMITUS