Israelin Galileassa sijaitsevan MIGAL:n (Gailee Research Institute) tutkimuskeskuksen tiedemiehet kehittävät tällä hetkellä rokotetta, joka tehoaisi maailmalla leviävään koronavirukseen.

Rokotteesta tiedotti Israelin tiede- ja teknologiaministeri Ofir Akunis ja siitä uutisoi The Jerusalem Post.

Ministeri sanoi, että israelilaiset tiedemiehet ovat kehittäneet rokotetta eläimillä esiintyvään, keuhko-oireita aiheuttavaan IBV-koronavirukseen jo neljän vuoden ajan. Rokotetta on muunnettu nyt tehoamaan myös uuteen, Kiinassa todettuun ja sieltä levinneeseen koronavirukseen (COVID-19). Virukset ovat sukua toisilleen.

Rokote löytyi osin sattumalta

MIGAL:n biotekniikasta vastaava johtaja Chen Katz sanoo, että rokote löytyi osin sattumalta. Hänen mukaansa instituutin ensisijainen toimiala ei ole rokotteiden kehittämisessä.

MIGAL:n nettisivujen mukaan instituutti on riippumaton tutkimuslaitos ja se on erikoisutunut esimerkiksi bioteknologiaan ja ympäristötieteisiin. Instituutissa työskentelee 260 tiedemiestä, joista 80 on tohtoreita. Laboratorioita keskuksessa on 53.

Käyttövalmis kolmen kuukauden päästä

Katzin mukaan rokotteen uskotaan valmistuvan pian, sillä virukset tarttuvat samankaltaisesti. Hän sanoo, että tutkijat muokkaavat nyt rokotetta uuteen DNA-sekvenssiin.

– Jos tämä toimii, meillä on rokote koronavirukseen, hän sanoo The Jerusalem Postille.

Lehti kertoo myös, että suun kautta annosteltavaa rokotetta on esitestattu jo Israelin eläinlääketietellisessä instituutissa. Testeissä havaittiin, että se kehittää korkeitä määriä viruksen vasta-aineita.

Ministeri Akusin sanoo, että on mahdollista, että jos rokotteelle saadaan kaikki luvat haettua ajallaan, se voi olla käytössä kolmen kuukauden kuluttua.

SUOMEN UUTISET