

MATTI MATIKAINEN
Istuvat kansanedustajat haluavat jatkaa myös 2015
Kun yrittäjätaustainen Martti Mölsä aloitti työnsä kansanedustajana vuonna 2011, ei hän vielä osannut kuvitellakaan, miten sitovasta pestistä oli kyse.
Töitä riitti runsaasti ja Mölsä tarttui niihin ripeällä rakennusmestarin otteella. Kolme vuotta kului kuitenkin yllättävän nopeasti. Nyt Mölsästä tuntuu, ettei urakka vielä ole ohi.
– Asioita jäi vielä kesken. Maailma ei tullut valmiiksi vielä, sanoo Mölsä.
Suurimpana yksittäisenä saavutuksenaan Punkalaitumella asuva Mölsä pitää sotaveteraanien asemaa parantanutta lakialoitettaan henkilötietolain muuttamiseksi. Kansaneläkelaitoksella on tiedossa rintamaveteraanien nimet ja osoitteet, mutta ennen lakimuutosta tiedot etuuksien saajista olivat salassa pidettävää tietoa.
– Etuuksia jäi saamatta, koska kuntien sosiaalitoimilla ei aiemmin näitä tietoja ollut. Nyt kunnat voivat kutsua kaikki etuuksiin oikeutetut veteraanit kuntoutukseen. Olen taistellut myös kotimaisen energian käyttöasteen parantamiseksi, joka varsinkin Punkalaitumella onkin edennyt jo varsin hyvälle tolalle.
Asia on kansan käsissä
Päätavoitteena Mölsällä oli alusta saakka yhdessä koko puolueen kanssa pysäyttää ulkomaille toisten velkojen maksamiseen käytettävät rahavirrat. Valitettavasti rahahanoja ei vieläkään ole saatu suljettua.
– Joukkuepelaaja kun olen, ajan ryhmässä samoja tavoitteita puolueen kanssa, Mölsä toteaa. Mölsän jatkohaluja vahvisti sekin, että kenttä yksimielisesti asettui hänen taakseen. Muiden muassa Punkalaitumen, Urjalan ja Sastamalan perussuomalaiset asettuvat yhtenä rintamana tukemaan Mölsää tämän vaalityössä.
– Kansan käsissä asia toki on. Jos kansa niin päättää, niin olen valmis jatkamaan, sanoo Mölsä.
Lainsäädäntötyötä siirretty Brysseliin
Kihniöläinen Lea Mäkipää on eduskunnassa jo vanha konkari, sillä hän toimi SMP:n kansanedustajana kolme kautta vuosina 1983-1995. Paljon on väliin jääneiden vuosien aikana ehtinyt muuttua, mutta paljon on pysynyt samanakin.
– Tavat ovat jonkin verran muuttuneet. Kun edellisen kerran olin eduskunnassa, yhteyttä otettiin enimmäkseen puhelimitse ja kirjeitse. Nyt kun melkein kaikilla on tietokoneet, tulee sähköpostitse hyvin paljon yhteydenottoja yksittäisistä asioista. EU on sotkenut asioita hyvin paljon ja todellakin näyttää siltä, että Suomen lainsäädäntötyötä on siirretty Brysseliin, josta sanellaan mitä tehdään. Esimerkiksi valiokunnissa on paperityö hyvin paljon tietotekniikan myötä vähentynyt, mutta asiat ovat samoja kuin ennenkin, Mäkipää kertoo.
Suomea vaivaavat ongelmat ovat taloudelliset vaikeudet, suuri työttömyysaste varsinkin nuorten kohdalla ja kasvava velkaantuminen.
– Ymmärrän kyllä että ajat ovat vaikeat, mutta hallitukselta tuntuu olevan kokonaisnäkemys hukassa.
Maaseudun tulevaisuus turvattava
Lea Mäkipää on ollut erityisen kiinnostunut sosiaalipuolen asioista, varsinkin ennaltaehkäisevästä työstä lasten huostaanottojen vähentämiseksi.
Omaishoito olisi nostettava todelliseksi vaihtoehdoksi, sillä se on kaikkein inhimillisin ja myös laitoshoitoa edullisempi ratkaisu. Ryhmässä on käyty paljon keskustelua myös tulevasta sote-ratkaisusta, joka maaseudun ihmiselle on tärkeä kysymys.
– Paljon on tehtävä työtä, että edes perusterveydenhuolto säilyisi myös maaseudulla. Nykyään tuntuu siltä, ettei maaseudulle oikein myönnetä edes rakennuslupia ja alempiasteinen tiestö huononee yhä kiihtyvällä vauhdilla, kun kaikki määrärahat laitetaan isompien kasvukeskusten kehittämiseen. Suomi tarvitsee niin kaupunkia kuin maaseutuakin, omavaraisuus on turvattava ja puhdasta lähiruokaa pystyttävä tarjoamaan myös tulevaisuudessa niin laitoksiin kuin yksittäisille kuluttajillekin.
Politiikka ja yhteisten asioiden hoitaminen on yli 30 vuotta valtuustossa istuneelle Mäkipäälle verissä. Viimeiset kolme vuotta ovat kuluneet valtavan nopeasti ja antaneet hänelle paljon. Tärkeää on ollut myös puolison tuki niin vaalityössä kuin muutenkin.
Istuvilla kansanedustajilla on halutessaan automaattinen oikeus päästä seuraavien vaalien ehdokkaiksi. Suurin osa heistä on päättänyt pyrkiä seuraavallekin kaudelle.
Kirjoitus on julkaistu Perussuomalainen 8-9/2014 -lehdessä.
MIKA MÄNNISTÖ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Perussuomalaiset Opiskelijat: “Maahanmuuttajakiintiöt eivät kuulu korkeakoulujen yhteishakuun”
Jyväskylän yliopistosta kantautuu huolestuttavia uutisia. Hiljattain Ylen julkaiseman uutisen perusteella yliopistossa ollaan valmistelemassa tiettyihin koulutusohjelmiin omaa hakuväylää Suomea toisena kielenä opiskeleville. Perussuomalaisten opiskelijajärjestö pitää kannanotossaan suunniteltua positiivista syrjintää korkeakoulujen yhteishaussa älyvapaana toimintana.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.