
Italia varoittaa – EU:n tulee terästäytyä turvapaikanhakijoiden palautusten kanssa
Italian sisäministeri Angelino Alfano pelkää EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen kääntävän turvapaikanhakijoiden liikenteen takaisin Välimeren keskiosille. Alfano kertoo Financial Timesille, että jo nähdyt piikit meriliikenteessä Italian saarille kielivät tästä. Hän arvelee, että koko EU:n maahanmuuttopolitiikka on romahtamassa pian kasaan, ellei asiaan puututa.
Alfano esittää, että EU:n tulee terästäytyä turvapaikanhakijoiden palautusten kanssa ja toimia tarvittaessa entistä aggressiivisemmin. Samalla EU:n tulisi antaa taloudellista apua niihin maihin, joista EU:n alueelle pyritään laittomia reittejä pitkin.
Vuoden 2014 tulijamäärät Italiaan vaarassa rikkoontua
Italiaan saapui EU:n ensimmäisenä pakolaiskriisivuonna 2014 noin 170 000 turvapaikanhakijaa ja laitonta siirtolaista. Lampedusan saaren edustalla sattuneen haverin jälkeen Välimeren valvontaa tehostettiin.
Tänä vuonna tammi-maaliskuussa Italiaan saapuneiden ihmisten määrä on 80 prosenttia viime vuotta suurempi. Vuonna 2015 ihmisliikenne kääntyi lähes yksinomaan Kreikan itäisille saarille lähelle Turkin rannikkoa. Nyt nähty liikenteen kasvu keskisellä Välimerellä viestittää, että vuoden 2014 ennätys voi hyvinkin mennä rikki.
– Jos syyrialaiset eivät halua pysytellä Turkissa, vaan haluavat Eurooppaan, he tulevat kiertämään Libyan kautta, Alfano muotoilee FT:lle.
Maahanmuutto Italian poliittinen kuuma peruna
Italia ilmiselvästi pelkää joutuvansa samanlaiseen loukkuun maahantulleiden kanssa kuin mihin Kreikka on nyt joutunut. Kreikassa on arviolta noin 50 000 oleskelijaa, jotka ovat tulleet maahan ennen maaliskuun 20. päivää.
Italian ja Ranskan raja on paperittomilta käytännössä kiinni. Itävalta kertoi lähettäneensä sotilaita rajavalvonnan avuksi Italian vastaiselle rajalle.
Italia on passittanut noin 10 prosenttia laittomasti maahantulleista takaisin. Rajojen sulkeutuminen ja alhainen käännytysprosentti voisivat horjuuttaa pahoin pääministeri Matteo Renzin hallitusta. Tyrkyllä olisi liuta populistisia puolueita hallitusvastuuseen.
Ihmisoikeuskysymykset ja taakka
Virkamiehet uskovat palautusprosentin kasvuun, vaikka tämä herättäisi kysymyksiä ihmisoikeuksien toteutumisesta. Alfano esittää samaa.
– Laittomat siirtolaiset pitäisi pitää leireissä, joista ei voi paeta. Kuinka on mahdollista pitää kymmeniä tuhansia ihmisiä leireissä vuosien ajan? Jos ihmisiä ei palauteta, pitäisi rakentaa oikeita vankiloita – muuten koko järjestelmä romahtaa, Alfano toteaa.
Henri Myllyniemi
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää