Italian sisäministeri Angelino Alfano pelkää EU:n ja Turkin välisen palautussopimuksen kääntävän turvapaikanhakijoiden liikenteen takaisin Välimeren keskiosille. Alfano kertoo Financial Timesille, että jo nähdyt piikit meriliikenteessä Italian saarille kielivät tästä. Hän arvelee, että koko EU:n maahanmuuttopolitiikka on romahtamassa pian kasaan, ellei asiaan puututa.

Alfano esittää, että EU:n tulee terästäytyä turvapaikanhakijoiden palautusten kanssa ja toimia tarvittaessa entistä aggressiivisemmin. Samalla EU:n tulisi antaa taloudellista apua niihin maihin, joista EU:n alueelle pyritään laittomia reittejä pitkin.

Vuoden 2014 tulijamäärät Italiaan vaarassa rikkoontua

Italiaan saapui EU:n ensimmäisenä pakolaiskriisivuonna 2014 noin 170 000 turvapaikanhakijaa ja laitonta siirtolaista. Lampedusan saaren edustalla sattuneen haverin jälkeen Välimeren valvontaa tehostettiin.

Tänä vuonna tammi-maaliskuussa Italiaan saapuneiden ihmisten määrä on 80 prosenttia viime vuotta suurempi. Vuonna 2015 ihmisliikenne kääntyi lähes yksinomaan Kreikan itäisille saarille lähelle Turkin rannikkoa. Nyt nähty liikenteen kasvu keskisellä Välimerellä viestittää, että vuoden 2014 ennätys voi hyvinkin mennä rikki.

– Jos syyrialaiset eivät halua pysytellä Turkissa, vaan haluavat Eurooppaan, he tulevat kiertämään Libyan kautta, Alfano muotoilee FT:lle.

Maahanmuutto Italian poliittinen kuuma peruna

Italia ilmiselvästi pelkää joutuvansa samanlaiseen loukkuun maahantulleiden kanssa kuin mihin Kreikka on nyt joutunut. Kreikassa on arviolta noin 50 000 oleskelijaa, jotka ovat tulleet maahan ennen maaliskuun 20. päivää.

Italian ja Ranskan raja on paperittomilta käytännössä kiinni. Itävalta kertoi lähettäneensä sotilaita rajavalvonnan avuksi Italian vastaiselle rajalle.

Italia on passittanut noin 10 prosenttia laittomasti maahantulleista takaisin. Rajojen sulkeutuminen ja alhainen käännytysprosentti voisivat horjuuttaa pahoin pääministeri Matteo Renzin hallitusta. Tyrkyllä olisi liuta populistisia puolueita hallitusvastuuseen.

Ihmisoikeuskysymykset ja taakka

Virkamiehet uskovat palautusprosentin kasvuun, vaikka tämä herättäisi kysymyksiä ihmisoikeuksien toteutumisesta. Alfano esittää samaa.

– Laittomat siirtolaiset pitäisi pitää leireissä, joista ei voi paeta. Kuinka on mahdollista pitää kymmeniä tuhansia ihmisiä leireissä vuosien ajan? Jos ihmisiä ei palauteta, pitäisi rakentaa oikeita vankiloita – muuten koko järjestelmä romahtaa, Alfano toteaa.

Henri Myllyniemi