Italian kansanäänestyksen tulokset ovat kotimaan äänissä selvillä, noin 59,3 prosenttia äänestäjistä hylkäsi esityksen. Lisäksi äänestysaktiivisuus oli italialaisen mittarin mukaan runsas, mikä osaltaan sementoi tulosta vielä lisää. Maanantain aikana maan pääministeri Matteo Renzi jättää tuloksen vuoksi eropyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Maanantaina kokoontuvat myös maan kolmanneksi suurimman pankin Monte dei Paschi di Sienan (MPS) ja yhdysvaltalaispankki JPMorganin edustajat selvittämään italialaispankin jatkoa.

JPMorgan toimii italialaispankin pääomitusaikeissa neuvonantajana. Pahoissa ongelmaluottovaikeuksissa olevan italialaispankin pitäisi vuoden loppuun mennessä saada uutta markkinaehtoista pääomaa viiden miljardin edestä. Kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa pääomitusaikeisiin kielteisesti. Pääomitushaaveille voi joutua vilkuttamaan myös useampi italialaispankki.

Äänestystulos heikensi euroa noin 1,5 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Eurolla saa tällä hetkellä noin 1,05 dollaria.

Pankkien pääomitus herättää kysymyksiä

MPS-pankin pääomitus voitaisiin pääomittaa myös julkisin varoin. EU-sääntöjen vuoksi tämä tietäisi sijoittajatappioita. Italialaisilla kotitalouksilla on yhteensä 170 miljardia euroa sijoitettuna pankkien yrityslainoihin. Sijoittajavastuu pyyhkisi tätä omistusta pois joko kokonaan tai osittain. Se olisi poliittisesti hyvin arkaluonteista. Kansalaisten näkökulmasta tämä merkitsisi isoa kertaluontoista omaisuusveroa.

Pankkeja on pelastettu jo julkisvaroin aiempina vuosina. Jotkut pankit ovat saaneet pelastusrenkaan moneenkin kertaan. Joka ainoa julkisvaroilla tehty pelastuspaketti on kasvattanut Italian valtion velkataakkaa. Italian velkalasti on bruttokansansuhteeseen mitattuna yli 130 prosenttia, eli yli kaksinkertainen EU-sääntöihin nähden. Italian valtion velka on euromääräisesti euroalueen korkein, ja maailmassakin kärkisijoilla.

Pankkiirit olettavat, että MPS kansallistetaan, mikäli pääomitus ei etene toivotulla tavalla.

MPS voi aloittaa dominoketjun ja vesittää muidenkin italialaispankkien pääomitusaikeet. Esimerkiksi maan suurin pankki UniCredit toivoo kasaavansa 13 miljardia euroa uutta pääomaa. UniCreditin odotetaan pääsevän maaliin asti kaikesta huolimatta, mutta muutama keskikokoinen pankki voi olla kiperämmässä tilanteessa.

Virkamieshallitus vai ennenaikaiset vaalit?

Oppositiossa olevat Viiden tähden liike ja Pohjoinen liitto ovat vaatineet ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Puolueet kertovat olevansa valmiit maan hallitukseen. Renzin esitystä vastusti muun muassa ex-teknokraattipääministeri Mario Monti. Hänen mielestään uudistus oli kömpelö. Monti toivoi ennen äänestystä, että Renzi jatkaisi äänestystuloksesta riippumatta.

Montin ohella uudistusta vastustaneet sosiaalidemokraatit valittivat Renzin päätöstä tehdä uudistusäänestyksestä hallituksen luottamusäänestys. Luottamus olikin heikkoa. Italian talous on edelleen samoissa lukemissa kuin maan liityttyä euroon vuonna 1999.

Presidentti Mattarellalla on kiperä tilanne. Hän voi nimittää uuden virkamieshallituksen vetäjän, ilmoittaa ennenaikaisista parlamenttivaaleista tai olla hyväksymättä Renzin eroa. Viimeisin vaihtoehto tuskin toteutuu.

Virkamieshallituksella olisi aikaa vain hieman reilu vuosi. Aikataulun mukaiset vaalit järjestetään vuonna 2018, eikä uusi hallitus ehtisi puuttua Italian talouden uudistuksiin. Huomio kiinnittyisi Italian budjetin hyväksymiseen, sekä maan vaalilakien uudistamiseen. EU:n huolena on myös se, että Italian oppositiopuolueet kasvattavat kannatustaan edelleen.

Ennenaikaiset parlamenttivaalit jatkaisivat Euroopan poliittista hermopainetta. Ajankohta vaaleille olisi EU-myönteisille puolueille myrkkyä. Ranskassa käydään keväällä presidentinvaalit. Hermoilua haluttaneen siten siirtää vuodelle 2018, jolloin Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalit on saatu käydyksi.

Henri Alakylä