

Vaalitoimitsija laskee sunnuntaisen kansanäänestyksen ääniä. Rooma, Italia.
Italian kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa maan pankkeihin
Italian kansanäänestyksen tulokset ovat kotimaan äänissä selvillä, noin 59,3 prosenttia äänestäjistä hylkäsi esityksen. Lisäksi äänestysaktiivisuus oli italialaisen mittarin mukaan runsas, mikä osaltaan sementoi tulosta vielä lisää. Maanantain aikana maan pääministeri Matteo Renzi jättää tuloksen vuoksi eropyyntönsä presidentti Sergio Mattarellalle. Maanantaina kokoontuvat myös maan kolmanneksi suurimman pankin Monte dei Paschi di Sienan (MPS) ja yhdysvaltalaispankki JPMorganin edustajat selvittämään italialaispankin jatkoa.
JPMorgan toimii italialaispankin pääomitusaikeissa neuvonantajana. Pahoissa ongelmaluottovaikeuksissa olevan italialaispankin pitäisi vuoden loppuun mennessä saada uutta markkinaehtoista pääomaa viiden miljardin edestä. Kansanäänestyksen murskaluvut voivat vaikuttaa pääomitusaikeisiin kielteisesti. Pääomitushaaveille voi joutua vilkuttamaan myös useampi italialaispankki.
Äänestystulos heikensi euroa noin 1,5 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Eurolla saa tällä hetkellä noin 1,05 dollaria.
Pankkien pääomitus herättää kysymyksiä
MPS-pankin pääomitus voitaisiin pääomittaa myös julkisin varoin. EU-sääntöjen vuoksi tämä tietäisi sijoittajatappioita. Italialaisilla kotitalouksilla on yhteensä 170 miljardia euroa sijoitettuna pankkien yrityslainoihin. Sijoittajavastuu pyyhkisi tätä omistusta pois joko kokonaan tai osittain. Se olisi poliittisesti hyvin arkaluonteista. Kansalaisten näkökulmasta tämä merkitsisi isoa kertaluontoista omaisuusveroa.
Pankkeja on pelastettu jo julkisvaroin aiempina vuosina. Jotkut pankit ovat saaneet pelastusrenkaan moneenkin kertaan. Joka ainoa julkisvaroilla tehty pelastuspaketti on kasvattanut Italian valtion velkataakkaa. Italian velkalasti on bruttokansansuhteeseen mitattuna yli 130 prosenttia, eli yli kaksinkertainen EU-sääntöihin nähden. Italian valtion velka on euromääräisesti euroalueen korkein, ja maailmassakin kärkisijoilla.
Pankkiirit olettavat, että MPS kansallistetaan, mikäli pääomitus ei etene toivotulla tavalla.
MPS voi aloittaa dominoketjun ja vesittää muidenkin italialaispankkien pääomitusaikeet. Esimerkiksi maan suurin pankki UniCredit toivoo kasaavansa 13 miljardia euroa uutta pääomaa. UniCreditin odotetaan pääsevän maaliin asti kaikesta huolimatta, mutta muutama keskikokoinen pankki voi olla kiperämmässä tilanteessa.
Virkamieshallitus vai ennenaikaiset vaalit?
Oppositiossa olevat Viiden tähden liike ja Pohjoinen liitto ovat vaatineet ennenaikaisia parlamenttivaaleja. Puolueet kertovat olevansa valmiit maan hallitukseen. Renzin esitystä vastusti muun muassa ex-teknokraattipääministeri Mario Monti. Hänen mielestään uudistus oli kömpelö. Monti toivoi ennen äänestystä, että Renzi jatkaisi äänestystuloksesta riippumatta.
Montin ohella uudistusta vastustaneet sosiaalidemokraatit valittivat Renzin päätöstä tehdä uudistusäänestyksestä hallituksen luottamusäänestys. Luottamus olikin heikkoa. Italian talous on edelleen samoissa lukemissa kuin maan liityttyä euroon vuonna 1999.
Presidentti Mattarellalla on kiperä tilanne. Hän voi nimittää uuden virkamieshallituksen vetäjän, ilmoittaa ennenaikaisista parlamenttivaaleista tai olla hyväksymättä Renzin eroa. Viimeisin vaihtoehto tuskin toteutuu.
Virkamieshallituksella olisi aikaa vain hieman reilu vuosi. Aikataulun mukaiset vaalit järjestetään vuonna 2018, eikä uusi hallitus ehtisi puuttua Italian talouden uudistuksiin. Huomio kiinnittyisi Italian budjetin hyväksymiseen, sekä maan vaalilakien uudistamiseen. EU:n huolena on myös se, että Italian oppositiopuolueet kasvattavat kannatustaan edelleen.
Ennenaikaiset parlamenttivaalit jatkaisivat Euroopan poliittista hermopainetta. Ajankohta vaaleille olisi EU-myönteisille puolueille myrkkyä. Ranskassa käydään keväällä presidentinvaalit. Hermoilua haluttaneen siten siirtää vuodelle 2018, jolloin Hollannin, Ranskan ja Saksan vaalit on saatu käydyksi.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Italian pääministeri tunnustaa vaalitappion, eroaa

Talouslehden tyly arvio: ”Italia on suurin uhka yhteisvaluutta eurolle, jonain päivänä maata johtaa eurovastainen hallitus”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.