Italian Liiton budjettivaliokunnan puheenjohtaja Claudio Borghi täräytti rajun lausunnon: jos italialaiset eivät äänestä europarlamenttivaaleissa populistipuolueita, maata odottaa vääjäämättä EU-ero. Populistipuolueet tarkoittavat Liiton ja Viiden tähden liikettä. Puolueet muodostavat myös Italian hallituksen. Borghin sanomasta uutisoi Reuters.

Borghi perustelee äkkiseltään hämmästyttävää ulostuloa. Hänen mukaansa vain nämä puolueet ovat valmiita taistelemaan EU:n taloussääntöjen muuttamisen puolesta. Tällä haavaa ”katastrofaaliset ja myrkylliset” säännöt merkitsevät Borghin mukaan sitä, että Italia ei pysty jatkamaan EU-jäsenenä.

– Joko me onnistumme muutoksissa tai joudumme lähtemään. Tämä on mielestäni viimeinen mahdollisuutemme, Borghi sanoi viitaten maan EU-jäsenyyteen.

Borghin mukaan Euroopan keskuspankki EKP:n tulisi toimia viimekätisenä lainaajana. Tuolloin euromaiden valtiolainakoroissa ei olisi nykyisenkaltaisia eroja.

Italian hallitusohjelmaan ei ole kirjattu EU- tai euroeroa. Borghi on tunnettu eurovastaisuudestaan. Hän on useasti todennut Italian pärjäävän taloudellisesti paljon paremmin omalla valuutallaan.

Henri Alakylä