Italian suosituin puolue Liitto on julkistanut eurovaaliehdokkaansa. Kisassa on mukana kovan luokan yhteisvaluutan vastustajia. Tämä on omiaan herättämään keskustelua siitä, onko maa täysin sitoututunut yhteisvaluutta euroon.

Liiton puheenjohtaja ja maan varapääministeri Matteo Salvini on eurovastaisten ehdokkaiden ohella hahmotellut uusia lakeja, joilla varmistettaisiin Italian kultavarantojen olevan Euroopan keskuspankkijärjestelmän tavoittamattomissa. Tällaiset liikkeet kielivät siitä, ettei Italian hallitus ole pidä maan euroeroa täysin mahdottomana.

Liiton eurovaaliehdokkailta eurovastaisia kommentteja

Uutistoimisto Reuters kertoo Liiton kahdesta jyrkän eurovastaisesta ehdokkaasta. Antonio Rinaldi on todennut aloittavansa välittömästi epäluottamusmenettelyn Euroopan komission puheenjohtajaa Jean-Claude Junckeria vastaan. Hän toteaa komission olevan Euroopan historian huonoin.

Rinaldin mukaan eurojärjestelmä on jäykkä ja joustamaton ”järjettömissä säännöissään”. Poliitikoiden tehtävä on tehdä korjausliikkeitä talouden häiriötilanteissa, eikä antaa automaattisten sääntöjen määrätä valuutasta.

Toinen eurovaaliehdokas, Francesca Donato, johtaa puolestaan Eurexit-järjestöä. Hänen mukaansa maan euroero tarvitaan Italian talouden uudelleenkäynnistämiseksi ja demokratian palauttamiseksi.

Kultavarat italialaisille

Italian kultavarannot ovat maailman kolmanneksi suurimmat. Maan kullan massa on mykistävät 2 452 tuhatta kiloa.

Salvini on pyöritellyt julkisuudessa ajatusta siitä, että maan kultavarannot ostettaisiin vuoden 1930 hinnalla takaisin valtiovarainministeriölle. Jos Italian hallitus kaavailisi eroa yhteisvaluutta eurosta, olisi kultavarojen turvaaminen melkoisella varmuudella asialistalla.

Vaikeuksissa olevilla pankeilla on vain kultaosuudet

Talousanalyytikko Tom Luongo kirjoittaa, että Italian hallitus on varmasti laittanut merkille sen, mitä EKP teki espanjalaispankki Banco Popularelle. Pankki myytiin muodollisella yhden dollarin hinnalla kilpailija Santanderille. Samalla pankin vanhojen omistajien osuudet pyyhittiin tylysti nollille.

Vastaava temppu jollekin italialaispankille tietäisi mittavia tappioita italialaisille kotitalouksille. Italiassa on maan tapana säästää ja kartuttaa varallisuutta pankkien kautta. Karmeinta italialaisten näkökulmasta olisi se, että Italian keskuspankin ja sen kultavarannot omistavat italialaispankit ajautuisivat tällaisten yhden dollarin pakkomyyntien vuoksi ulkomaisille pankeille.

Luongo muistuttaa, että tuottamattomien luottojen vastapainona on arvokas omistusosuus maan kultavarannoista.

Salvinin askelmerkit?

Luongon arvioimat Salvinin askelmerkit poikkeavat mielenkiintoisesti yleisestä eurovaalien populistipaniikista. Luongo tulkitsee, ettei Salvinin strategiana ole jyrkkä ja ehdoton uho EU:ta kohtaan.

Salvinin ensimmäisenä askeleena on saavuttaa järisyttävä vaalitulos europarlamenttivaaleissa. Sitä varten hän on kasaamassa täysin uutta europarlamenttiryhmää. Tavoitteena on yhdistää eurokriittiset voimat.

Seuraavaksi Salvinin tavoite on muuttaa EU:n sääntöjä, ja tässä hänellä on ässä hihassaan. Hän voi masinoida EU-vastaisen kampanjan kotimaassaan. Tässä hän onnistunee sitä paremmin, mitä laajemman kannatuksen Italian hallituspuolueet saavat.

Jos tämä ei onnistu, valtiovarainministeriön kultaomistusten avulla hän voi alkaa rakentaa maalleen uutta valuuttaa. Tästä arvatenkin syntyisi melkoinen myrsky eurooppalaisiin talousnäkymiin. Heikentynyt euromyönteinen konsensus olisi pahoissa vaikeuksissa.

Henri Alakylä