Europäättäjien talouspolitiikka ruokkii populistipuolueita
Eurooppalaisten päättäjien epäilemättä suurin murhe on populistipuolueiden voittomarssi läpi Euroopan. Kansalaiset äänestävät vihaisina populisteja huomattuaan elintasonsa jämähtäneen paikalleen. Pieni- ja keskituloisten elämä on jatkuvaa taloudellista taistelua.
Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau pohtii kirjoituksessaan eurooppalaisten päättäjien tarvitsevan uuden strategian. Euromaiden tulisi tarkastaa uudelleen Maastrichtin sopimuksen talouskurisäännöt. Nämä säännöt ja EU:n politiikka johtavat yhdessä suhdanteita voimistavaan tilaan. Laskukausina se merkitsee siten yhä kivuliaampia lamoja.
Hän muistuttaa siitä, miten Italiassa kävi kun EU-myönteinen Mario Monti nimitettiin pääministeriksi. Hän sai puserrettua maan budjettivajeen alle kolmeen prosenttiin. Hinta oli kova. Lähellä poliittista keskustaa olleet suurpuolueet ovat kutistuneet rajusti.
Saksan perustuslain velkajarru tuottaa ongelmia
Münchau kertoo ihmetelleensä, miksi muut euromaat eivät älähtäneet lainkaan, kun Saksassa puserrettiin kymmen vuotta sitten perustuslakiin tiukkaan talouden pitoon tähdännyt velkajarrulaki.
Tämä onnistui, kun suuri koalitio oli vielä riittävän suuri saadakseen kahden kolmasosan enemmistön Saksan valtiopäivillä.
Nyt tämän lain kumoaminen on likimain mahdotonta, koska puoluekenttä on pirstaloituneempi.
Tätä nykyä lain vaikutuksia ymmärretään paremmin. Jopa saksalaisekonomistit ovat myöntäneet lain tuovan ongelmia. Saksan budjettialijäämien laittomuus merkitsee suhdanteiden tasaamisen olevan likimain mahdotonta. Samalla se syö muiden euromaiden mahdollisuuksia saada kirjanpitojaan kuntoon kehittämällä vientiä Saksaan.
Syntipukeiksi Venäjä ja Facebook
Münchaun mielestä eurooppalaisten päättäjien tulisi ennen kaikkea miettiä talouspolitiikkansa kokonaan uudelleen. Jos he ovat hampaat irvessä valmiita häviämään koitoksen populisteille, niin heidän tulee jatkaa Venäjän ja Facebookin syyttelyä epätoivottujen vaalitulosten jälkeen.
Päättäjät voivat myös kieltää yhteisvaluutta-alueen tarvitsevan radikaaleja uudistuksia, joiden avulla euroalue toimisi paremmin.
Tietenkin he voivat myös noudattaa talouskurisopimusta pilkulleen.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita
Analyysi: Saksassa jatkuva hallituskriisi, EU-politiikka hakusessa – onko suurten puolueiden aika sielläkin päättynyt AfD:n ja vihreiden nousun myötä?
Italian Liitto marssittaa eurovaaliehdokkaiksi eurovastaisia ja hamuaa keskuspankin kultaa italialaisille – maan eurovastainen taistelu valmistellaan huolellisesti
Eurovaaliehdokas Kotro: EU vie leivän suomalaisen pöydästä
Taloustieteen professori, eurovaaliehdokas Virén huolissaan korkeasta kokonaisveroasteesta
Hollantilaisministeri: EU:lla riski luhistua
Viikon suosituimmat
Keskisuomalaisen päätoimittaja Yle-pomo Riikka Räisäsestä: Näillä näytöillä joku muu päätoimittaja olisi jo eronnut
Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola arvioi, että Riikka Räisäsen asemassa joku muu päätoimittaja olisi jo joutunut eroamaan tehtävästään.
Poliisi nappasi Helsingin yliopiston kunniatohtorin kiinni kahdesti – ensin Kööpenhaminassa, sitten Tukholmassa
Palestiina-huivin harteilleen kietonut ilmastoaktivisti ja kunniatohtori Greta Thunberg pidätettiin viime viikolla Israelin vastaisen mielenosoituksen aikana Tanskan pääkaupungissa Kööpenhaminassa. Thunberg on myös Suomen ja Ruotsin poliisin vanha tuttu.
Halla-aho: Arvelen, että moni muukin kuin persukansa alkaa ymmärtää Ylen prioriteetteja – ”Leikkausvaraa riittää myös tulevaisuudessa”
Samana päivänä kun maltilliset leikkaukset julkistettiin, Yle ilmoitti aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun.
Antikainen: Yle on väärässä – uutiset somaliaksi ja arabiaksi eivät auta sopeutumaan suomalaiseen yhteiskuntaan
Torstaina 12.9. Yle ilmoitti aloittavansa arabian- ja somalinkieliset uutispalvelut 23.9. Yle perustelee päätöstään sillä, että se auttaa kyseisiä kieliä puhuvia sopeutumaan yhteiskuntaan ja ymmärtämään paremmin suomalaista elämäntapaa. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikaisen mielestä somalian- ja arabiankielisten uutisten lisääminen ei edistä maahanmuuttajien integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin.
Purra oudoksuu Ylen valikoivaa tarmokkuutta – Jos väläytetään jopa Pikku Kakkosen tai MM-hiihdon lakkauttamista, miten rahaa ja energiaa riittää somalian- ja arabiankielisiin uutislähetyksiin?
Yle ilmoitti torstaina aloittavansa somalin- ja arabiankielisen uutispalvelun. Ylen Ykkösaamussa tänään vieraillut puheenjohtaja, valtionvarainministeri Riikka Purra oudoksuu Ylen valintoja,
Vihersiirtymän vaikeudet kasaantuvat – akkutehdas kuilun reunalla: ”En ihmettele, jos konkurssi olisi edessä puolen vuoden sisällä”
Kiinalaisautojen esiinmarssi kiristää kilpailua autonvalmistajien välillä. Eurooppalaiset sähköautojen valmistajat leikkaavat tuotantoaan. Vuonna 2025 tuotetaan viisi kertaa kysyntää enemmän akkukennoja. Vihreän siirtymän vauhtisokeus voi käydä kalliiksi sijoittajille ja akkutehtaiden työntekijöille.
Nuorisokoteja myydään rikollisjengeille: ”Todellisuus muistuttaa karmeaa pilaa”
Netin .se-päätteisillä kauppapaikoilla saattaa tulla vastaan otsikko: ”Hyvämaineinen ja erittäin kannattava nuorisokoti myynnissä – luvat kunnossa”. Ostajaksi kelpaa kuka vain – vaikka jengirikollinen. Ruotsin poliisin mukaan useita kuntien ja valtion rahoittamia nuorisokoteja pyörittääkin jo järjestäytynyt rikollisuus.
Päivän Pointti: Elokapina huutelee herkästi omien oikeuksiensa perään, mutta loukkaa samalla tietoisesti muiden liikkumisvapautta
Elokapina-liike vähät välittää muiden ihmisten oikeudesta liikkua kaupunkialueella, koska elokapinalaisten mukaan liikkumisen vapaus saa väistyä elokapinalaisten oikeuksien tieltä. Äskettäin Elokapina on vaatinut syytesuojaa syyttäjälaitokselta.
Työmarkkina-asiaa: Miko Bergbom ja Niko Ohvo ravistelevat syväjähmettynyttä Hakaniemeä – miksi Suomessa ei ole talouskasvua?
Suomessa vieraillut brittiprofessori: woke-eliitti ja siihen kuuluva media ovat radikalisoituneet voimakkaasti, ja seuraus on karu: he ovat kyvyttömiä enää ymmärtämään tavallisia ihmisiä
Suomessa vieraillut brittiprofessori, politiikan tutkija Matthew Goodwin piti Suomalaisuuden liiton järjestämässä keskustelutilaisuudessa hämmästyttävän puheenvuoron brittiläisen eliittiluokan voimakkaasta radikalisoitumisesta.