Hollannin valtiovarainministeri Wopke Hoekstra ihmettelee rikkaiden eurooppalaismaiden haluttomuutta liittyä unioniin tai yhteisvaluutta euroon. Hänen mukaansa Euroopassa olisi sen vuoksi aika katsoa peiliin tai muuten unionissa syntyy luhistumisen riski.

Hoekstra kertoi talouslehti Financial Timesille, että rikkaiden eurooppalaismaiden nihkeä suhtautuminen unioniin on suorastaan katastrofi.

– Norjan ja Sveitsin kaltaiset maat ovat mahtavia paikkoja elää ja niiden taloudet ovat kunnossa. Ne ovat silti päättäneet olla liittymättä Euroopan unioniin. Ruotsi ja Tanska ovat päättäneet olla liittymättä euroon. Ja brittiystävämme ovat minun tyrmistyksekseni lähtemässä EU:sta, Hoekstra luetteli.

FT osaa kertoa, että Hoekstran tiistaisessa puheessaan Berliinissä hän varoittaa osan unionin luoteisten ja menestyvien maiden kansalaisista haluavan lähteä unionista. Se herättää EU:n katkeraan todellisuuteen.

Säännöistä tulee pitää kiinni

Hoekstran mukaan EU:n tulisi vaalia arvojaan tarkemmin. Unionin tulisi voida rangaista tehokkaasti oikuttelevia jäsenmaita.

Hänen mielestään mailta, jotka niskuroivat yhteisen maahanmuuttopolitiikan kanssa tai rikkovat laillisuusperiaatteita, tulisi katkaista EU:n rahoitus ja kansalaisten vapaa liikkuminen.

Henri Alakylä