Financial Timesin vakiokolumnisti Wolfgang Münchau arvioi euroalueen tarvitsevan perusteelliset uudistukset seuraavan talouskriisin iskiessä. Hänen mielestään Saksan ja muiden yhteisvastuuta vastustavien maiden on annettava periksi.

Münchau kirjoittaa, että aiempi vakava taloushäiriö talttui vain Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin kahdella toimella. Kesällä 2012 Draghi lupasi tehdä mitä vain säilyttääkseen euroalueen, kolme vuotta myöhemmin hän aloitti euroalueen arvopaperiostot.

EKP:n paukut käytetty?

Münchaun mielestä seuraava taantuma kurittaa euroaluetta ennen pitkää. Tuolloin europäättäjien on yksinkertaisesti uudistettava euroaluetta reippaasti kohti yhteisvastuuta.

Hänen mukaansa nyt puolivaloilla toteutettu pankkiunioni ei riitä pysäyttämään seuraavaa kriisiä. Siihen eivät pysty Euroopan vakausmekanismi tai pienimuotoinen euroalueen vakausbudjetti.

EKP:lta hän ei usko löytyvän paukkuja taltuttamaan uusia talouskriisejä. EKP:n pääjohtaja on vaihtumassa, eikä näköpiirissä ole Draghin kaltaista seuraajaa. Toiseksi lainaostoissa on rajansa ja kolmanneksi EKP:n pankkien lyhytaikaiset korot ovat nousukaudellakin olleet pakkasella. Korkotason alentaminenkaan ei siksi kelpaa avuksi taistelussa taantumaa vastaan.

EKP haluaa tietysti vakuuttaa kaikille, että sillä on keinonsa taantumien varalle.

Eurobondeja tai rinnakkaisvaluuttoja

Münchaun mielestä euroalueelle tarvitaan ilman muuta yhteinen eurobondi, eli koko euroalueen laajuinen joukkovelkakirja. Ilman tällaista täyttä yhteisvastuuta euroalue on altis talouskriiseille.

Hän miettii esimerkinomaisesti Italian varsin lohdutonta tilannetta koko maan 20-vuotisen eurohistorian aikana. Italialla on jättimäärin velkaa, maan budjettitasapaino on toistuvasti pakkasella ja maan pankkien taseissa aivan liiaksi tuottamattomia luottoja.

Münchaun mielestä Italia tarvitsee velkasaneerauksen. Saneerauksen tiellä on kuitenkin tukku esteitä. Euromaiden hallitukset ja pankit eivät ole tikissä vastaanottamaan rajua velkaleikkausta. Saneeraus voisi törmätä myös laillisuusesteisiin.

Yhteisvastuun vastatuulen kestäessä Münchau arvelee, että todennäköisemmin Italia ottaa käyttöönsä rinnakkaisvaluutan saaden ”harmaan euroeron”. Italia olisi siten sekä euromaa että euroalueen ulkopuolinen maa.

Henri Alakylä