Koronakriisi on tuonut Etelä-Euroopan maiden velkaongelmat kipeästi esille. EU:ssa pohditaan eri tapoja koronapandemian aiheuttamisen talousvaikeuksien lievittämiseksi. Perussuomalaisten meppi ennustelee EU:lle kovia aikoja ja kehottaa Suomea varautumaan eurovaluutasta lähtemiseen.

Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari kommentoi videollaan professori Vesa Vihriälän ehdotusta, jonka mukaan osa kaikkien euroalueen jäsenmaiden veloista pitäisi muuttaa nollakorkoisiksi ikuisuuslainoiksi. Velkoja ei siis koskaan tarvitsisi maksaa takaisin, eikä niistä maksettaisi myöskään korkoa. Käytännössä tämä tarkoittaisi velkojen mitätöimistä.

Menettelyä on kutsuttu myös ”helikopterirahaksi”, koska se on tavallaan sama kuin jos rahaa jaettaisiin heittämällä sitä helikopterista. Euroopan keskuspankin keskeisiin periaatteisiin toki kuuluu, että se ei saisi rahoittaa jäsenvaltioita tällä tavalla, mutta tästä periaatteesta on lipsuttu kiertoteiden kautta ennenkin.

Ajautuminen liittovaltioon tai euroalueen hajoaminen

Ehdotus tulee arvovaltaiselta taholta, sillä taloustieteen työelämäprofessori Vesa Vihriälä toimii työ- ja elinkeinoministeriön ja valtiovarainministeriön koronakriisin talousvaikutuksia arvioivan selvitysryhmän puheenjohtajana. Myös monimiljardööri George Soros on ilmoittautunut Guardian-lehdessä ikuisuuslainojen kannattajaksi.

Perussuomalaisten meppi Laura Huhtasaari on huolissaan siitä, miten EU tulee selviämään koronakriisin, talousvaikeuksien ja velkakierteen myllerryksessä. Käytännössä vaihtoehtoina ovat joko ajautuminen liittovaltioon tai euroalueen hajoaminen. Huhtasaari kommentoi tilannetta videollaan.

– Maailmanhistoriassa ei tunneta sellaista valuuttaunionia, joka ei olisi jossain vaiheessa hajonnut ilman liittovaltiota, Huhtasaari toteaa.

– Eli meillä on vaihtoehtoina euro ja liittovaltio, tai sitten valuutta-alue hajoaa. Suomen pitäisi ehdottomasti varautua euroalueesta lähtemiseen, Huhtasaari jatkaa.

Poliittinen tahto eroamiselle riittää

Eurosta lähteminen aiheuttaisi tietenkin Suomelle jonkin verran kustannuksia. Eurosta eroamisen tarkempaa toteutusta on hahmoteltu muun muassa tutkijatohtori Tuomas Malisen ja useiden muiden taloustieteilijöiden kirjoittamassa ”Kuinka erota eurosta” -raportissa, josta Suomen Uutiset kertoi taannoin.

– Euro on susi jo syntyessään, Huhtasaari sanoo. Suomen pitää nyt vain lähteä pois.

Huhtasaari pitää eurosta eroamisen suurimpana esteenä sitä, että niin monet korkeat poliitikot ovat uhonneet, että eurovaluutta on ikuinen ja peruuttamaton. Eurosta on silti mahdollista päästä eroon.

– Kun poliittista tahtoa on, tämä on mahdollista tehdä, Huhtasaari sanoo.

SUOMEN UUTISET